fredag 12. juni 2015

Julie Lawson Timmer: Fem dager igjen


Fem dager igjen av Julie Lawson Timmer (Innbundet)

Vi møter to mennesker som begge har laget seg en nedtelling på fem dager, to mennesker som ikke kjenner hverandre, to mennesker med helt ulike utgangspunkt for nedtellingen. 

Mara Nichols er en suksessrik advokat, en kjærlig ektefelle og mor. Hun har blitt diagnostisert med Huntingtons sykdom, en sykdom som bare har én utgang. Hun vil si farvel til sine kjære om fem dager. Scott Coffman, en middeladrende lærer, bor på en helt annen kant av landet og er fosterfar for en gutt på åtte år. Hans fostersønn, som han er blitt svært glad i, skal føres tilbake til sin biologiske mor om fem dager. Hun har sittet i fengsel for diverse lovbrudd. Det eneste bindeleddet mellom Mara og Scott  er et internettforum, der alle er anonyme, men svært åpne.

Dette er en gripende historie, der store valg må gjøres. Det handler om kjærlighet, og offer for kjærligheten. Lawson Timmer har skrevet en autentisk, sterk historie om hvordan tanken på hvordan det blir å miste all kontroll over kroppen - og over eget liv, blir så uhåndterlig at en velger å gjøre slutt på det. Mara velger dette først og fremst for de etterlatte. Hennes kjærlighet overfor mannen og den lille datteren er så stor, at hun ikke være den byrden for dem som hun ser vil komme.
Scotts store kjærlighet til fostersønnen gjør at han velger å gi han det som er best for han, å være sammen med moren.

Dette er ikke lette valg for noen av dem, og romanen blir svært gripende da det naturlig nok ikke er lett å ta avgjørelser som er så definitive. Maras kamp, for og imot, er så følelsesladet at det blir vanskelig å unngå at tårene kommer.  Forfatteren har gjort seriøse undersøkelser om Huntingtons sykdom, noe som gjør historien enda mer troverdig. Maras valg er et etisk dilemma som ofte har vært oppe i media i forbindelse med diskusjonen om aktiv dødshjelp.

Vigmostad & Bjørke
2015
415 sider
Oversatt av Hilde Rød-Larsen
Bokmål
Lest på eBokBib

 
 
 

2 kommentarer:

  1. Huntington har jeg ikke lest mye om, så dette høres ut som en roman jeg godt kunne tenke meg å lese. At det er tårer involvert gjør ingenting, det bare bekrefter at den rører noe dypt inne. Takk for fint lesetips Åslaug, og ha en super helg!

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk det samme til deg, Tine!

      Slett