mandag 13. juli 2015

Bjørn Vatne: Slik skal vi velge våre ofre



Hovedpersonen i denne romanen er Kjetil. Han har, sammen med kjæresten Aina en drøm om å flytte til USA og bygge seg eg annerledes liv. Men da Aina blir gravid må de endre planene, og da hun dør i barselseng blir Kjetil sittende alene som pappa til Ingrid. 
Dette er en roman som i første omgang kan se ut som en historie om en alenefar som sørger, og som ikke helt finner ut av tilværelsen sin. Men romanen inneholder tanker om flere samfunnsforhold i vår moderne mediatid. Kjetil arbeide i et reklamebyrå der han har hatt stor suksess tifligere. Men nå går ikke alt på skinner lenger. Han sitter alene med sin lille datter, og kjemper en kamp med svigerforeldrene, som gjerne vil se mer til barnebarnet. Han føles at de vil overkjøre han, med sin makt via penger og status.  Kjetil skriver en anonym blogg, der han får utløsning for en del frustrasjoner  og misnøye med tilværelsen.Til å begynne med er det en kulturkritikk, men bloggeingen blir etter hvert mer provoserende. Han oppdager at andre bloggere henger seg på og gjør misnøyen til direkte fysisk angrep på andre i samfunnet, og skjønner at konsekvensene av ytringene kan bli farlige. Han skjønner at han har gått for langt.

I barnehagen møter han Mette, en alenemor som også skriver blogg, men på et helt annet område. Hun er mer opptatt av fitness og kropp. De er to ensomme sjeler som sikkert ville gjort mye for den andre parten, men de finner ikke helt tonen. Romanen bar en alvolrlig undertone som gjør at den ikke er lett å legg fra seg. Kjetil er seriøs og opptatt av å gjøre det beste for datteren Ingrid, men presset fra omgivelsene og redselen for at han ikke skal mester hverdagen bra nok, fører til at han sliter med foreldrerollen. Han isolerer seg og tar alle forsøk om å motta hjelp som personlig angrep. Han blir en outsider som ikke faller inn under idealet om å være og se ut som alle andre.
Kjetil sier det sjøl på denne måten:
"Noen er offer for avvik, enda flere er offer for normaliteten".
Vatne skriver godt og temaet er interessant og dagsaktuelt. En bra roman om filosofering over livet og om konsekvenser av ytringsfrihet via medier.

Gyldendal
2015
343 skder
Lest som eBokBib
Bokmål


3 kommentarer:

  1. Så bra at også du likte denne gode romanen.:) Tenker vi må snakke den frem mot neste års Bokbloggerprisnomineringsrunde.:)

    SvarSlett
  2. Flott omtale! Det er kjekt med romaner som ikke er helt sånn som en tror de skal være etter å ha lest noen få sider :) Jeg er med på framsnakking!

    SvarSlett
  3. Bjørn vatne er i tillegg en utrolig dyktig bokbader. Han har vært med på å løfte frem forfattere og litteratur i hjembyen, noe som også gjør at vi må fremsnakke ham. :)

    SvarSlett