fredag 24. juli 2015

Erica Jong: Jeg tør ikke dø

Mange år siden jeg las noe av Erica Jong, så dette var et artig gjensyn. Erica Jong er født i New York, og fikk sitt gjennombrudd i 1973 med boka "Jeg tør ikke fly". En halvbiografisk roman, der hun skriver om feminisme og seksualitet. Boka vakte stor oppsikt den gang, og alle skulle lese den, deriblant jeg.

 
Denne boka blir på en måte en oppsummering av livet for en sterk og frigjort kvinne. Som Erika Jong  sier: "Vårt siste tabu er sex etter 60". Det er ingen sjølbiografi, men jeg aner mye av Erica Jong i denne.
Boka er inndelt i hovedkapitler med årstidene som overskrift. Under disse er 16 underkapitler med ulike tema. Hovedpersonen Vanessa er nå i sekstiårene, og beskriver savnet etter makten hun har hatt over mannen.
" Når jeg gikk nedover gaten, svingte og svaiet den mandolinformede baken min for deres stjålne blikk." 
Det handler om hennes  gravide datter, Glinda, hennes syke og pleietrengende foreldre. Faren  blir syk og ligger for døden.  Vanessa undrer på hva en kan ønske seg når ens kjære kjemper mot slutten.
"Skal en håper liv eller død? Og hvor mye betyr slike ønsker?"
Og ikke minst handler det  mye om forholdet til ektemannen Asher, som hun møtte som førtifemåring. Han var inkarnasjonen av en farsskikkelse, med sølvhår og gyllenbrune øyne. Under sterk tvil, men godt støttet av venninnen Isadora, som sier at hvis ikke du tar ham, så gjør jeg det, gifter hun seg med Asher. Isadora Wing er hovedpersonen i "Jeg tør ikke fly", og nå dukker hun opp i denne romanen som Vanessa bestevenninne.  
"Isadora er en forfatter som ble berømt i altfor ung alder, og derterrer måtte d redde seg fra randen av selvødeleggelse. I likhet med meg gjennomgikk hun skrekkelige perioder som både kjærlighetsjunkie og stoffmisbruker. Men da hun  ble rusfri, ble hun like edruelig som datteren min. Jeg elsker hennes sunne forstand og ynde. Hun inspirerer meg. "
Da Asher får et hjerteattakk og blir liggende i koma på sykehuset, får Vanessa mye tid til å tenke over forholdet deres. Hun elsker mannen sin. Men hans aldring får henne til å tenke over at hun også eldes. Vanessa hater å bli eldre. Hun vil selge sin sjel til djevelen for å forbli ung.
"Jeg er rasende på aldring. Det er ingen mangel på antialdringsspesialister i New York - fra dermatologer som høster og bruker om igjen ditt eget fett, til dem som fryser ned ansiktsmusklene dine med gift."
Men Vanessa vil ha mer, hun vil ha magi. Hun prøver et forhold med en tidligere ungdomsvenn, men Asher står i mellom dem. Via nettstedet Zipless prøver hun å møte en mann for sex, men dette er også mislykket. Forsøkene fører til at hun oppdager at hun er nærmere knyttet til ektemannen  enn noen gang tidligere.

Romanen handler om en voksen, erfaren kvinnes tanker ved livets hell. Det  handler om å være redd for å dø, eller retter sagt å være redd for å miste det en har. Etter at moren dør oppdager hun hvor viktig minner er. Hun savner å ha noe å tro på.
 "Hvorfor klarer jeg ikke å tro på en gud eller en gudinne eller nåde. Hvorfor blir hennes liv en haug med støv - og senere min. All hennes  livsglede, hennes raseri og hennes talent, råtner nå i en kiste. Et italiensk ordtak lyder slik: "Etter spillet ligger både bonde og konge i samme skrin""
Erica Jong har satt liv og død i perspektiv, og konkluderer på en vakker måte. En roman som gir mye ettertanke, mye latter og glede. En viktig roman for kvinner og menn i alle aldre.
 
Juritzen forlag
Kommer høsten 2015
282 sider
Oversatt av Elsa Frogner
Lesereksemplar fra forlaget
Bokmål

3 kommentarer:

  1. Denne lå og ventet på meg i postkassen da jeg kom fra ferie i dag, og etter å ha lest omtalen din tenker jeg at den får bli liggende litt ved lesestolen. Takk for inspirasjon til å la den smite i køen :)

    SvarSlett
  2. Denne har jeg også fått, og vurderer å ta den med meg på ferie neste uke. Er spent på om Jong holder koken, og jeg synes tematikken er interessant. :) Bra at du likte boka.:)

    SvarSlett
  3. Har ikke fått men skal notere meg den for jeg leste "Jeg tør ikke fly" for et par år siden og likte den. Tusen takk for tipset, Åslaug! :-)

    SvarSlett