torsdag 27. august 2015

Åge Baste Vassdal: Angrer nesten ingenting

Angrer nesten ingenting av Åge Baste Vassdal (Innbundet)

En oppvekstroman fra et miljø med fattigdom, arbeidsløshet, alkohol, vold og krangling. Martin, hovedpersonen i boka, og de fire kameratene hans, tøffe, men også sentimentale Rolf, ustabile og uberegnelige David, pinglete Phillip og Yngve med jentetekke og glimt  øyet, vokser opp som gatesubbende, småkriminelle sentrumsgutter i Englegaten. De er fryktet som en tøff gjeng, men de lager seg alltid retrettmuligheter hvis de må stikke av fra noen som er tøffere. Martins far er en ikke-person, og moren Anne har ingen evne som omsorgsperson. Tante Inga blir redningen, da hun tar seg av Martin en periode etter at moren dør. Den seks år eldre broren Tommy og de eldre guttene hundser de yngre, og det blir et aktivt fiendskap som varer i flere år. Da Tommy blir en ung voksen, skaffer han seg utdannelse og penger ved å gifte seg med en eldre dame med penger.. Forholdet mellom brødene er kaldt og hatsk. Da Martin skjønner at Tommys kone, Mariann, ikke har det bra, finner han ut at her har han mulighet for hevn.

Historien foregår ved at Martin sitter på toget på vei til Oslo for å ta Tommy. Underveis kommer det som har skjedd i alle år i oppveksten fram, både guttestrekene i gjengen, jentene som dukker opp i livet deres og forholdet til foreldre og  folk i nabolaget. Ikke akkurat en oppløftende oppvekst å se tilbake på. 

Vassdal skriver lett og direkte. Språket passer til historien. Her handler det om hvordan den tøffe bakgrunnen påvirker den voksne mannen slik at han får vanskelighetene med nære relasjoner og evne til å angre. Han angrer nesten ingenting!
En tøff samtidsroman. 

Forlaget Liv
2015
176 sider
Bomål

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar