lørdag 22. august 2015

Ane Bjøru Fjeldsæter: De uberørbare

De uberørbare av Ane Bjøru Fjeldsæter (Innbundet)

"I desember 2013 døde en to år gammel gutt i Guinea av en mystisk sykdom. Vi vet at han var et elsket barn, for snart begynte familiemedlemmene hans også å dø.
Ett år senere har nærmere 10 000 mistet livet til Ebola, og dobbelt så mange er smittet i Vest-Afrika. Mens resten av verdenssamfunnet sitter på gjerdet, kjemper en liten gruppe hjelpearbeidere en innbitt og ensom kamp for å begrense sykdommen og gi dem som allerede er smittet en verdig behandling. Det er som å skulle stoppe en flodbølge med en paraply.

Dette er bakgrunnen for at Ane Bjøru Fjeldsæter, som er psykolog og har vært med Leger uten grenser til Afrika, har skrevet denne boka. En sterk og direkte beretning om menneskene bak ebolaen. Sterke bilder av hvordan sykdommen opptrer i kroppen, hva som skjer med menneskene når de som de er mest glad i dør som fluer rundt en. Redselen for å bli smittet sjøl.
"Ebola er å blø i farger du ikke kan sette navnet på, farger du ønsker du aldri hadde sett. Frykten for ebola gjør at foreldreløse barn settes på dør, mens foreldrenes lik fremdeles  er varme. Frykten for ebola  er det som gjør at begravelsesarbeidere senker en likpose ned i en umerket grav, uten at en eneste nabo, slektning eller venn møter fram for å minnes den døde."

I boka møter vi helsepersonell og mange andre som gjør en innsats for å hjelpe mennesker som blir rammet av den grusomme sykdommen. Forfatteren skriver om de faktiske forhold som Leger uten grenser arbeider under, om kampen mot en forferdelig sykdom, om hjelpeløsheten som noen ganger overtar. Men samtidig klarer hun å vise oss menneskene, både de som er direkte berørt av ebola, og de som står dem nære. Hun forteller med sterk empati om faren som kommer med sønnen, etter at mor er død, om de små barna som overtar ansvaret for den lille to-åringen som har mistet alle, om den afrikanske legen som forandrer personlighet når hun sjøl blir syk. Og om mange andre. Disse menneskene gjør boka til noe av det sterkeste jeg har lest. Dette er en thriller som overgår det meste. Dette skjer i dag! Heldigvis er epidemien på retur, men ingen kan være sikker på om noe lignende kan dukke opp igjen.

En bok som kvalifiserer for bokbloggerprisen 2015.

Cappelen Damm
2015
220 sider
Bokmål

2 kommentarer:

  1. Denne har jeg vurdert å lese. Flott omtale.:)

    SvarSlett
  2. Viktig omtale - sterk kost den der ja.

    SvarSlett