tirsdag 11. august 2015

Hege Arstad: Føkka opp

Føkka opp av Hege Arstad (Heftet)

Romanen "Føkka opp" er historien om Ida, 36 år og journalist. Hun er en urolig sjel, som stadig søker etter nye utfordringer, også seksuelt. Men fram til nå har dette vært mer eller mindre tilfeldige menn. Nå har hun gjort noe hun ikke klarer å forsone seg med, hun har gått til sengs med mannen til sin gode venninne, Heidi. Hun både angrer og ikke angrer, hun mestrer ikke hverdagene lenger, og hun må foreta et valg; fortelle venninnen om hva som har skjedd, eller leve videre med løgner og skam. I denne fasen drar hun til Spania der hennes mor bor. De har ikke hatt det beste forholdet, men denne gangen blir det et sterkt og oppklarende møte, der det blir ryddet opp i minner fra fortiden. Hukommelse er selektiv, og Ida har valgt å forholde seg til det som har vært behagelig, ikke realiteten. Nå må hun leve med det som har skjedd for lenge siden og det hun nå står midt oppe i, men klarer hun det?

En sterk bok, så sår og gripende! Den unge Trondheimsforfatteren har tidligere skrevet om spiseforstyrrelser, denne gangen om følger av misbruk og ensomhet. Bøkene hennes bygger på egne opplevelser og eget liv,  og "Føkka opp", er skrevet på tom mage, som hun sjøl sier i et intervju.

Forfatteren forklarer hva som kan ligge bak et utagerende seksualliv, som Ida i romanen har hatt i mange år: 
– Man blir så fanget av å få oppmerksomhet fra en person at man ikke klarer å bryte ut. Mange forveksler ensomhet med kåtskap, noe som kan føre deg inn i det selvdestruktive. Slike forhold basert kun på sex, gjør noe med deg. Det er ikke kjærlighet, men på et eller annet tidspunkt vil du knytte andre følelser inn i et slikt forhold. 
Det handler også om at folk ikke kjenner til hva de andre tenker og gjør. Vi er så opptatt av egen vellykkethet, eller kampen for å bli vellykket, at mennesket bak blir borte. Forholdet mellom Ida og bestevenninnen Heidi er et godt bilde på dette.

Jeg klarer ikke å slippe tankene på mennesket Ida, og håper at Hege Arstad kommer med flere gripende bøker som gir meg god leseropplevelse og gir mye å tenke på i etterkant.

Communication forlag
2015
255 sider
Lest på I-phone som eBOkBib.
Bokmål.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar