tirsdag 29. september 2015

Benedicte Meyer Kroneberg: I beste mening

I beste mening av Benedicte Meyer Kroneberg (Innbundet)
Jeg har tidligere lest"Hvis noen ser meg nå" og" Ingen skal se hvor stille det er"  av Kroneberg, og likte disse bøkene godt. Så denne boka åpnet jeg med glede, og ble ikke skuffet. Kroneberg skriver med god innsikt om mennesker som sliter med å finne seg sjøl.
Her møter vi Helene, mor til to små barn. Hun er gift med Karl, som er pendler og mye borte fra hjemmet.Selv er hun lærer i ungdomsskolen. Helene har vokst opp i fosterhjem hos Anna og Helge. Hun har hatt det bra der, men har aldri klart å knytte seg nært til andre mennesker. Hun drar til Bergen for å studere, men finner seg ikke til rette i miljøet blant andre ungdommer. Hun er deprimert og ser ingen lyspunkt i livet da hun møter Karl. Sammen med han har hun vært trygg, men når han blir mye borte kommer utryggheten og tankene tilbake. De har nettopp kjøpt nytt hus, ikke langt fra der Helene vokste opp hos fosterforeldrene. Men dette løser ikke Helenes usikkerhet i forhold til seg selv og ikke minst til de små barna, som hun føler blir en belastning når Karl er så mye borte.
Hun må kjempe med seg selv for å mestre de to små ungene, Mathilde, som er i barnehagen, og babyen Elias. Helene kjenner at Mathilde krever henne for mye, noe som fører til at hun avviser henne, og det blir en ond sirkel mellom de to. Barndommens opplevelser da hun bodde sammen med moren, kommer fram i oppdragelsen av barna.
I romanen veksler Helenes tanker og opplevelser med nåtid og minnene fra barne- og ungdomstida. Et uforløst forhold til Jack, som var en god kamerat, men også kjæreste, slipper ikke taket. 
Denne romanen nytter det ikke å legge fra seg uten mye ettertanke. Forfatteren har selv hatt fosterbarn en periode, og har stor kunnskap om hva dette innebærer. Hun skriver med stor innlevelse, men samtidig gir hun leseren muligheten til å reflektere over hvor vanskelig Helene egentlig har det. Hun har empati, noe vi ser i forhold til elever med problemer, men samtidig har hun store vansker med å se seg selv som omsorgsperson, noe som gir utrygghet som mor. En bok jeg ikke glemmer så lett.  

Cappelen Damm
2015
224 sider
Bokmål

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar