torsdag 24. september 2015

Janne Aasebøe Johnsen: Kamuflasje

Fra forlaget:  En veibombe har gått av ved en norsk leir i Afghanistan. Medienes rapporter er uklare. Forsvaret holder tett. Hjemme i Norge sitter Renate og spør seg om faren kan ha blitt drept.

Dette er en ungdomsbok, med et voksent budskap. Vi møter Renate, som går på ungdomsskolen. Hun bor sammen med mor og far på Lillehammer. Far er i Forsvaret og skal nå reise til Afghanistan i tre måneder. Mor har lenge hatt mye leddsmerter, og etter at far er reist bryter sykdommen ut for fullt. Hun må legges inn på sykehus, og Renate må reise til bestemor i Oslo. Der møter hun Daniel, men mister samtidig den overflatiske venninnen Zarah. Disse hendelsene blir viktige faktorer i tida mens far er borte. Boka tar for seg alle tanker en sitter med når noen av ens nærmeste arbeider med farlig oppdrag, og om den alltid tilstedeværende engstelse. Det er vanskelig å snakke om følelser, særlig om en hele tiden går og er redd for at det verste kan skje. Renate og moren går hver for seg med alle tankene om hva som kan skje med faren i Afghanistan, noe som fører til at de fjerner seg fra hverandre. Men heldigvis handler det også om omsorg og nærhet. Og det handler mest om hvor viktig det er å være åpen om følelser.

En viktig bok i vår tid.

Cappelen Damm
2015
Lest på Iphone fra EbokBib

1 kommentar:

  1. Denne hadde jeg ikke hørt om, takk for supert lesetips! Jeg antar boken også passer for oss i vår andre ungdom? Setter meg på vent :)

    SvarSlett