torsdag 3. september 2015

Kristian S Hæggernes:Fettere og kusiner


Fettere & kusiner av Kristian S. Hæggernes (Innbundet)


Dette har jeg lest om boka, og det fikk meg nysgjerrig nok til at jeg måtte låne den:
 Hæggernes skriver overbevisende om en person som lar tankene vandre i ensomhet, uten å bikke over i selvmedlidenhet. Skildringen av nerdens psykologi minner om amerikanske Curtis Sittenfields roman «Klasse», som kom på Cappelen for noen år siden. Det indre livet som står i fare for å fortrenge omverdenens krav, får i Hæggernes’ roman samtidig en verdi i seg selv. Derfor blir det leseverdig å følge denne hovedpersonen på sin ukentlige konsert i Grieg-hallen eller mens han oppdager at en lokal, norsk fantasyforfatter har basert sitt fiktive verdenskart på nærmiljøet.

I denne boka følger vi Njål, som bor hjemme i foreldrenes kjellerleilighet. Han jobber på bensinstasjonen i gata. Han har brutt med forventningene i familien. Han er sønn av matematiker og universitetslærer, og da han hopper av studiene og nøyer seg med jobb uten status, og ikke viser interesse for å komme videre, vekker han oppmerksomhet både i familie og hos venner. Han er homofil, noe han publiserte for alle på konfirmasjonsdagen. Han har ikke fått erfaringer med sin legning etter en hendelse med fetteren Stian da de var i pubertetsalderen.
Dette er en ganske stillestående fortelling, men likevel blir den interessant. Her er det mest vanlige hverdager, og det er Njåls hverdager vi møter. Hans tanker om eget liv. Han er 26 år, har arbeidet på stasjonen i seks år. Fetteren Christer som er fem år yngre studere jus og er ivrig i politikken. Han sjøl sitter mest inne og lytter til klassisk musikk, leser om astronomi og annen vitenskap. Han går fast i Grieghallen på klassiske konserter, alltid alene.
Fetterne og kusinene har alltid vært i livet hans, da familiene har feriert sammen. Det blir naturlig at de første seksuelle tankene og opplevelsene i barneårene blir sammen med dem, men en hendelse gjør at fetteren Stian og Njål ikke blir på bølgelengde, og de mister all kontakt i årene framover.
"Vi har lite eller ingenting å snakke med hverandre om. Jeg har mislyktes som akademiker og jobber på bensinstasjon, men han er en av byens mest vellykkede eiendomsmeklere. Han er en hetereosuksess sammen med kone og barn og stort hus og to biler, mens jeg er homofil jomfru som bor i kjelleren hos mor og far."
Romanen er både trist og munter. Jeg føler med den ensomme og beskjedne Njål, men ser samtidig at han har funnet sin plass og sine verdier i livet. Ikke lett å bli "utskuddet" i en såkalla vellykket familie. Kanskje verre i dag enn før? Samfunnet stiller store krav også. Dette blir en slags tidsfortelling fra vår hektiske og moderne verden, der det ikke er lett å være en outsider, verken for barn eller voksne.

Cappelen Damm
2015
272 sider
Bokmål
Lest på Ipad som eBokBib


2 kommentarer:

  1. Den var ukjent for meg - fin omtale. Du får sannelig lest litt av hvert.

    SvarSlett
  2. Lett å plukke fram interessante bøker på eBokBIb. Legger inn flere om gangen, og leser på I-phone når jeg reiser. Lydbok er det ikke blitt noe av, da jeg ikke liker å ha noe i ørene.

    SvarSlett