onsdag 7. oktober 2015

Tine Åmot: Det blir aldri lyst her

Det blir aldri lyst her av Tina Åmodt (Innbundet)

Denne boka handler om forholdet mellom Eli og Sara. De er kjærester, og flytter til Finnmark. Eli har arvet huset til onkelen sin som er død. Hun vil drive med fiske, og hyrer på naboens fiskeskøyte. Eli har et avsluttet ekteskap med Marina bak seg, men klarer ikke helt å slippe det, slik at hun bruker gifteringen fremdeles. 
Sara har nettopp avsluttet et tøft forhold med Ann, som var psykopat. Hun har ingen, da familien har tatt avstand av henne pga hennes legning. Hun ønsker å være hjemme og slappe av, prøve å komme seg ovenpå igjen. Hun er ivrig fotograf, og på vidda er det mange motiver.
De to er svært ulike, og strever med å finne ut hvordan de skal leve med hverandre. Det er ingen god stemning mellom de to. De klarer ikke å gi hverandre det de ønsker, og det de har behov for å motta.

En tøff bok, syns jeg. Det ligger en uhygge over det hele. Det er vinter, kaldt og mørkt. Både ute og inne. De to jentene karer ikke å nærme seg hverandre, de er begge mistenksomme og sjalu, og ensomme. De prøver å gi gjennom sex, men også her blir det lite nærhet. Her opplever vi sterke følelser, desperasjon, sjalusi og kamp, både mentalt og direkte fysisk. Et forhold der forakt og svakhet er mer framtredende enn kjærlighet. 

Åmodt har skrevet en roman som lar mye henge i lufta, en psykologisk thriller er det blitt. Med korte kapitler og svært presist språk, er dette en lettlest bok. Men noen ganger føler jeg det er nødvendig å stoppe opp, da innholdet krever mer ettertanke.

Kolon forlag
2014
182 sider
Bokmål
Lest som EbokBib
2 kommentarer:

  1. Lettlest og psykologisk thriller, det høres ut som noe jeg kan like :) Takk for tipset!

    SvarSlett
  2. Så fint at du likte boka. Har enda ikke vært borti noen som ikke har likt den, men som med all god litteratur kan det jo være uenigheter.

    SvarSlett