tirsdag 6. oktober 2015

Ian McEwan: Barneloven

Barneloven

Fiona Maye er en intelligent, velrenomert engasjert høyesterettsdommer. Hun er kjent som en eminent dommer, men i ekteskapet er hun heller dårlig. Her er det mye tyrbulens og sorg. Sorgen over å aldri ha fått et barn. Mannen ønsker å være fri til ekteskapsbrudd, noe Fiona ikke ønsker. Men han pakker kofferten og går.

Nå står hun overfor en vanskelig sak, da en ung gutt er dødelig syk av blodkreft, og foreldrene, som er Jehovas vitne, nekter blodoverføring. Det handler om liv eller død, og saken må opp i retten. Fiona tar kontakt med gutten  sykehuset, og oppdager en intelligent, veltalende, ettertenksom og kunstnerisk attenåring. Han gjør sterk inntrykk på Fiona, som dømmer han til å leve. Gutten og foreldrene er rasende, men en tid senere oppsøker han henne, Han er glad i livet og har behov for nærmere kontakt. Fiona avviser hans tilnærminger, om enn noe motvillig. Hennes profesjonalitet tilsier ikke videre kontakt.

Fiona har mange saker som omhandler religioner, familier og nære relasjoner. Og derfor handler denne romanen like mye om menneskets følelser som det juridiske. Og det handler om ensomhet, fellesskap og behov for nærhet og det å knytte seg til an annen. For Fiona gjelder dette både i det havarerte ekteskapet og i forhold til klientene.


McEwan skriver som vanlig med presis hånd, og med stor kunnskap om mennesket. En interessant og bra bok.

Gyldendal forlag
2015
217 sider
Oversatt av Halvor Kristiansen
Bokmål
Lesereksemplar


1 kommentar:

  1. Denne likte jeg godt, den vokste liksom på meg etterhvert som jeg leste, og jeg likte den bedre og bedre :)

    SvarSlett