mandag 16. november 2015

Agnes Matre: Kledd naken

Kledd naken stor

Jeg sitter igjen med en blandet følelse inne i meg etter å akkurat ha avsluttet denne boka. Sinne. avmakt, oppgitthet. Men også en stor beundring av forfatteren, som har skrevet en utrolig spennende historie, en psykologisk thriller, bygd på alle de mange voldtektssakene som ikke blir anmeldt eller henlagt. Viser til statistikken som sier at bare 10% av alle voldtekter blir anmeldt, også når voldtektsmannen er kjent. Og bare 1 av 10 anmeldte voldtekter ender med domsfellelse av overgriperen. 

Iselin og Tore er i tredveårene og har to barn, datteren Sara på tolv og sønnen Jonas på seks. De bor i den vakre bygda Øystese i Hardanger, der kirsebær og epler bugner i trærne langs fjorden. Her er flere par i samme alder, og de samles på bygdefester nå og da. Denne kvelden drikker Iselin for mye, og ønsker å komme seg hjem. Men Tore, som er mye borte, da han jobber i Nordsjøen, vil fortsette festen. Men på hjemveien blir hun fanget opp av en nabo, som vil "hjelpe" henne hjem. De ender med at han brutalt voldtar henne, Iselin har ikke muligheter til å kjempe imot. Hun kommer seg hjem, er full av blåmerker, men hun skjuler dette så godt hun kan, Hun forteller ikke noe til Tore, som er bestekamerat med naboen. Det hun ikke er forberedt på er reaksjonene etterpå, da sterke angstanfall lammer henne helt, og hun blir sykemeldt fra lærerstillingen sin. Voldtektsmannen har tatt grepet på henne ved å dukke opp til alle tider, han invaderer henne fullstendig, slik at hun blir fange i eget hjem. Og snart er "bygdedyret der, da sladder, rykter og antakelser om hva som kan ha skjedd florerer i det lille samfunnet. Og overgriperens psykopatiske trekk står fram mer og mer, og blir svært skremmende.

Dette er en roman som er så mye mer enn en thriller, så spennende at du må lese fra perm til perm. Det handler om skam, skyldfølelse og redsel. Det handler om hvor mye rykter og spekulasjoner kan ødelegge mennesker. Det handler om psykopati  og angst. Iselins redsel for overgriperen og angstanfall i hverdagen, er så godt beskrevet at du nærmest føler det sjøl. Jeg ble både sint og lei meg på hennes vegne.

En bok jeg anbefaler som en forrykende thriller, men også som en samfunnsroman.


Comino frlag
339 sider
2015
Lest på Ebokbib

1 kommentar:

  1. Jeg er så enig med deg, dette er en roman som belyser et samfunnsproblem, samtidig som det er spennende til tusen å lese om. Er så glad du likte denne :)

    SvarSlett