lørdag 7. november 2015

Koloss, en trend i tiden?

Jeg holder på med en koloss-bok, "Heretter er jeg ingen", av Hanne - Vibeke Holst. 612 sider. Har nettopp fullført "Magnet" av Lars Saabye Christensen, 780 sider. Og foran meg ligger uleste Ketil Bjørnstads "Verden som var min" på 795 sider og Silvia Avallones "Maria Belezza" på 613 sider. Jeg har lagt begge til side lenge. Skal lese dem en gang, da jeg har lest andre bøker av de to, og vet at de skriver godt. Men må lese noen kortere bøker først. Jeg liker best bøker på ca 200-300 sider. Kort og godt. Og noen av de beste bøkene jeg har lest er enda kortere. Jon Fosses trilogi er et godt eksempel på dette. Helga Flatlands trilogi det samme. 

Når en går tilbake i tid, har de fleste forfatterne skrevet kortere bøker. Er det en trend i tiden å bruke så mange ord, være så detaljert?  Til og med en bokelsker som jeg blir litt matt over at det må skrives så mye. (Men må innrømme at jeg likevel ikke klarer å styre unna noen av disse kolossene!)

To typer bøker!

3 kommentarer:

 1. Det er vel lettere å skrive laneg bøker nå, med moderne datamaskiner, enkel rettemuligheter etc. det var mye snakk om det for noen år siden, spesielt ift amerikanske bøker som este og este ut..
  Btw tykk bok; jeg har veldig lyst å lese Johan Harstads nyeste , den er på over 1000 sider- gisp- har fått to seksere allerede. men over tusen sider da? Spørs om jeg makter.. men er det virkelig så bra, så er det synd å gå glipp av det fordi det er en tykk bok.
  Jeg har også både Kjærstad, Christensen og Bjørnstad liggende, og italienske Avallones siste, og har nettopp lest Ferrante to (nesten 600 sider)..

  SvarSlett
 2. Ja, både Ferrante og Sarah Lark (New Zealand trilogien) er jo stor! Har lest dem også for ikke lenge siden. Er jo enig i at dette er mye bra litteratur, så jeg har ikke gitt opp helt enda. Har visst bare lest en bok på ca.900 sider, og den var spennende nok. (Historikeren av Elisabeth Kostova).

  SvarSlett
 3. Før jeg begynte å blogge elsket jeg å lese tykke bøker, men jeg merker at jeg har blitt mer utålmodig nå, og styrer av og til unna. Heretter er jeg ingen holder jeg også på med, men da det gikk opp for meg at hun ikke er norsk, la jeg den til side til fordel for siste rest (trodde jeg) av norske bøker. Holder på med 1000 sideren til Odd Karsten Tveit og Jan Kjærstad sin på "bare" 619 sider. Fant heldigvis Alt inkludert i hyllen, så jeg fikk meg en pustepause :)
  På bokbloggtreffet diskuterte vi at kun tynne bøker blir nominert, så det er bra at vi gjør en innsats for mursteinene :)

  SvarSlett