onsdag 4. november 2015

Lars Saabye Christensen: Magnet

Magnet av Lars Saabye Christensen (Innbundet)

Forlagets omtale:
MAGNET er fortellingen om det umake paret Jokum og Synne. De møter hverandre på Sogn Studentby i Oslo på syttitallet, og vi følger dem videre til San Francisco, hvor Jokum etablerer seg som fotograf og Synne som hans kurator. MAGNET handler om tid, kunst og jetlag. Men den er først og fremst en kjærlighetsroman. Jokum lover Synne: Jeg skal elske deg frisk. MAGNET er et nytt storverk fra Lars Saabye Christensen.

I denne romanen beveger vi oss fra Skillebekk til San Francisco, fra 1976 fram til ca 2000.
Hovedpersonen Jokum Jokumsen, en høy og noe keitete litteraturstudent, møter Synne , som er kunststudent, og de blir kjærester. Det er deres historie vi følger. De er ulike, et broget par. Jokum kommer fra en familie der far er dansk, han har mesterbrevet i bygningsarbeid tatovert på ryggen..Moren er en aktiv dame og frivillig arbeider for Røde kors. Synne er født på solsiden, men vokste opp i et hjem med skygge. Faren elsker jakt og hunder.  Moren er mest opptatt av seg sjøl. De bor under samme tak, men lever mer eller mindre atskilt. Synne har gått på kostskole i Paris, og gjør egentlig hva hun vil. Hun eier en hamster, som hun må skjule, da det ikke er tillatt med husdyr på Sogn studentby. (Når hamsteren dør, holdes høytidelig begravelse, med prest.) Jokum fotograferer, og blir påvirket av strømningene i samfunnet på ulike felt. Han har allid med seg en magnet, og mange komiske situasjoner dukker opp når magneten er på avveie. Og forfatteren Amper blir en merkelig type som skal skrive Synne og Jokums historie, noe som er Saabye Christensens historie. Han hører vi fra nå og da, men til slutt er historien hans ferdig, om enn på et dårlig tidspunkt.. 
Synne og Jokum er tidstypiske, har klare meninger og mål, men det er ikke alltid at alt går som en planlegger. De møter motgang og får derfor sine nedturer. Etter en tid i USA slår Jokum igjennom som fotograf, sterkt drevet fram av Synne. Hun er hans kurator, og han hennes "hamster". Forholdet mellom de to ulike partene blir etter hvert noe anstrengt, og da skrantende helse hos foreldrene i Norge, og senere også hos dem sjøl, blir ikke dette noe som binder dem sammen, heller tvert imot.

Det kunne vært sagt mye om innholdet i boka, for mye skjer på nesten 800 sider, men jeg går over til min mening om den:
Jeg syns dette var en virkelig god roman, fylt av både alvorlige og komiske situasjoner. Gjenkjennende, da den handler om den tidsepoken jeg selv har levd i som voksen. På mange måter også en noe kaotisk roman, for her er det mange elementer. Det handler ikke bare om kjærlighetshistorien/samlivet til Synne og Jokum, men den gir oss mange innblikk i kulturliv og politisk liv i den tida romanen omfatter. Skulle jeg ha noe å utsette på boka er det lengden. Jeg kunne godt tenkt meg en kortere utgave, særlig den første delen dro ut, for det ble innimellom litt kjedelig. Men i det store hele betyr det ikke så mye, da dette var en både gripende og interessant fortelling fra en tidsepoke der mye har skjedd i forhold til kultur og media. Jeg ble faktisk etter hvert så grepet av handlingen, at jeg måtte finne tid innimellom mange praktiske forberedelser til en familiesammenkomst, og lure meg til noen sider på I-paden, med jevne mellomrom.. 
Jeg vil anbefale boka på det varmeste! Saabye Christensen skriver fantastisk bra, så jeg håper at han får den kommende Brage-prisen, som han er nominert til..

Cappelen Damm
780 sider
Bokmål
Lest som EbokBib på I-pad


7 kommentarer:

  1. Alt jeg har lest av denne forfatteren har falt i smak hos meg, så hvorfor ikke denne? Har lest noen snutter som ikke har vært udelt positive, så av den enkel grunn alene har jeg ikke slengt meg etter boken. (Kanskje også fordi jeg pt. holder på med to mursteiner på en gang?) Takk for fin omtale, den tok vekk skrekken, og bød på litt fristelse i retur :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg er ikke glad i kolosser, og var ikke klar over størrelsen da jeg fikk den inn på I-paden! Men boka er bra! To andre kolosser venter, Ketil Bjørnstad ,og Hanne - Vibeke Holst, så jeg har litt å holde på med framover.

      Slett
  2. Godt du sier at første delen av boka er langdryg, for det er den jeg slet med. Det betyr da at bok blir bedre, og lysten til å ta den frem igjen blir større. Har Bjørnstad og Kjærstad liggende også...av slike tykke norske bøker.

    SvarSlett
    Svar
    1. Liket egentlig ikke kolosser! Bøker på et par hundre sider er mange ganger de beste!Har likevel planer om Bjørnstads bok og holder nå på med Hanne Vibeke Holsts bok om hennes far. Også en koloss.

      Slett
    2. Ikke jeg heller, kvier meg alltid for å gå løs på dem. Er de veldig bra så er det verdt det, men det vet man jo ikke før man starter og er i gang. Holst sin bok har jeg også, men på dansk, kjøpte den i København da den kom ut der. Leser Elena Ferrante 2 nå, en liten koloss den også med sine nesten 600 sider..

      Slett
  3. Kanskje jeg skal gå løs på enda en koloss? Er akkurat ferdig med Elela Ferrantes "Historia om det nye namnet" og Roy Jacobsens "Slekters gang". Og held på med boka om tsarens datter Maria, "Hmmelfall", så jeg føler liksom at jeg er i eget ;o)
    Hadde egentlig avskrevet denne, men nå fører jeg den opp som "aktuell" likevel - takk for tipset!

    SvarSlett
  4. Jeg gleder meg til denne. Den står i bokhyllen men har havnet litt bak i øen. Det var godt å bli minnet på den!

    SvarSlett