torsdag 10. desember 2015

Trude Teige: Mormor danset i regnetDette er enda en roman som viser at sårene etter 2.verdenskrig vil det ta lang tid å komme over. Denne gangen handler det om de jentene som reiste til Tykland sammen med en ektefelle eller en kjæreste, og hadde som mål å starte et nytt liv der. Men verken soldatene eller de norske jentene visst hva som ventet dem i det sønderbomba landet.

Romanen starter med at Juni har reist ut til øya der mormor og morfar bodde. Hun har stukket av fra den voldelige ektemannen sin. På øya er det gode og fredelige minner, og hun vil rydde huset og tenker å bosette seg der. Da finner hun et gammelt bilde av mormor sammen med en tysk soldat. Hvem er han? Hva ligger skjult i fortida? Hun har ant at det har vært hemmeligheter, men ikke fått noen svar.
.Hun får hjelp av en annen tilflytter til øya, naboen Georg, Han er historiker, og via hans kontakter reiser de til Berlin for å finne sannhetene bak mormorens hemmelige historie.

Etter hvert får vi innblikk i to generasjoners historie, Mormoren Tekla, som dro med ektemannen Otto til Tyskland i 1945, og vendte tilbake med en liten jente, Lilla to år senere, Datteren Lilla, Junis mor, som aldri har røpet hvem Junis far er.

Men det som kanskje er det sterkeste i boka, er å lese om Ottos hjemkomst til byen Demmin, som lå i nordøst. I denne byen utspant det seg en tragedie da russerne rykket vestover i 1945. En grusom historie som få kjenner til. Og faktaopplysningene om hvordan menneskene levde i ruinene i Berlin de første åra etter krigen er også sterke. Krig kan aldri forsvares, og det er enkeltmenneskene som lider, uansett hvilken side de står på.

Jeg syns dette var en gripende bok, og jeg syns Trude Teige skriver fengende og bra. Har lest at  boka ikke har fått særlige bra "karakterer" i pressen, men det bryr jeg meg ikke om. En lesverdig bok, en roman med bakgrunn i faktiske forhold, og en roman som viser menneskene i ulike vanskelige faser i livet. En bok som jeg anbefaler!

Aschehoug
2015
315 sider
Bokmål

1 kommentar:

  1. Jeg var så heldig å få høre Trude Teige snakke om denne boken på et forlagsmøte i høst. Jeg har lagt den i bunken av bøker jeg absolutt må lese og håper å få lest den før jul.

    SvarSlett