mandag 25. januar 2016

Bokhyllelesning 2016, 1.runde

I 2016 har jeg meldt meg på Bokhyllelesning hos boktanker.ved bloggeren Hedda,

FØRSTE RUNDE - Uke 3, 18. januar - 24. januar:
- Les ei bok med rødt omslag
I andre runde skal vi lese en bok som opprinnelig er skrevet på tysk. Må se i bokhylla mi i dag og finne fram til en.

Jeg valgte den røde boka "Kjærlighetens tango" av Carolina De Robertis. En av de tidligere bøkene hennes, "Perla" glemmer jeg aldri, så derfor måtte jeg lese denne også. Den er ganske ny i bokhylla mi. Her er omtalen, som jeg har lagt inn en gang tidligere:

Kjærlighetens tango av Carolina De Robertis (Innbundet) 

Romanen starter i Italia, der vi møter 17 år gamle Leda. Hun skal reise til Buenos Ares for å møte ektemannen Dante. De to har vært barndomsvenner, og Dantes søster Cora var hennes beste venninne. Men noe skjedde med Cora, og hun dør i en ulykke. 
Det eneste Leda har med på reisen er en fiolin, arvegods gjennom flere slektsledd, en gave til Dante. Men når Leda ankommer Argentina, møter det henne en dårlig nyhet; Dante er blitt drept. Å vende tilbake til Alazzano er utelukket. Men hvordan skal en enslig jente uten penger klare seg i det nye landet?

Hun må skaffe seg et levebrød, og oppdager at innefor tangobransjen har hun en mulighet. Hun øver flittig på fiolinen, men for å oppnå å få en spillejobb må hun kle seg ut som gutt. Leda klipper håret, surrer inn brystene, ikler seg sin manns klær og inntar rollen som Dante. Hun blir så med i en gruppe som spiller tango for de rike.  Skillet mellom Leda og Dante viskes gradvis ut, og tangomusikkens lidenskapelige rytmer vekker følelser Leda ikke tidligere har turt å slippe frem. Hun eksperimenterer med prostituerte jenter, som tror hun er en ung mann, noe som ikke er så enkelt å slippe unna etter hvert. Og når hun har sine tunge stunder er det alltid Coras triste historie hun vender tilbake til.


Dette er en spesiell fortelling. De Robertis bygger delvis på sanne historier om kvinner som har levd som menn, f.eks. jazzmuiskeren Billy Tipton, som levde som mann i femti år og forfatteren George Sand, uten at disse har noen sammenheng med Leda/Dante direkte. Men begge var sterke kvinner som kjempet for likestilling.

Det er også en historisk roman i forhold til tangoens framvekst i Argentina og Uruguay i første del av forrige århundre fram til 1955, da Argentina og tangoen ble trykket ned av generalenes jerngrep.

Det er vanskelig å ikke bli grepet av Dantes musikale og seksuelle eskapader, og ikke minst hennes sorg over Cora i hjembyen Alazzano. En intens bok som du ikke klarer å legge fra deg før siste side er lest!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar