lørdag 20. februar 2016

Toril Brekke: MarmorHandlingen foregår i Oslo. Carla er i bestemoren Gudnys begravelse i Paulus kirke. Bestemorens ord til henne da hun var i tenårene sitter i henne: Ikke få barn! Vi må stoppe genene etter disse gærne italiennera vår familie!

Nå tenker Carla tilbake til det hun kjenner til av sin sleksthistorie og oppveksten sin. Og historien blir en veksling mellom Gudnys og Carlas oppsummering av sine liv.
Gudny ble født på tyvetallet, bor sammen med sin mor, en alkoholisert far og morfar og tre små søskene, som hun mer eller mindre har ansvaret for. Da lillebroren faller ut av et vindu og dør, blir Gudny banket opp av sin far, og etter dette blir hun mishandlet tl stadighet. Hjemme hos klassevenninnen Barbara finner hun sitt fristed. Senere gifter hun seg med broren hennes, og flytter inn i Søylehuset, et hus bygd av italienere som kom til landet for å arbeide med marmor. 
Det er vankelig å skrive noe detaljert om alt som hender, men dette er en forelling om en familie med mange hemmeligheter og mange stridigheter. Her er det lite harmoni og trygghet. 
Gudny får tvillingene Rakel og Fanny, og disse to er helt uten styring. De dreper fluer for å se på fargen som tyter ut, de krangler og slåss innbyrdes, og med andre. Fanny er mor til Carla, og hennes to søsken er Maj og Jam. Også to som skiller seg ut fra de normale sosial kodene de fleste vil bli oppdradd med. Carla har også hatt sine utsvevende protester, men er nå blitt en voksen, moden kvinne.
Toril Brekke har skrevet en svært sammensatt og engasjernde slektshistorie, der personene kommer fram levende og troverdige. En fargerik bukett mennesker, som sjøl ikke ser at de ikke lever som andre. Sterke gener fra de første italienerne som kom til landet, kvinner og mødre som ikke makter å oppdra sine barn, traumatiske opplevelser som fører til hjerteskjærende familiære hendelser.
Jeg ble fanget av hstorien, og likte boka godt. Har lest mange bøker av Toril Brekke, og denne føyer seg fint inn i rekken av mange godt skrevne bøker.

Aschehoug
2014
413 sider
Lest som eBokBib.

3 kommentarer:

 1. Flott omtale av en bok jeg ennå ikke har fått fingeren ut og lese. Godt å se at den finnes på ebokbib, da har jeg den på leselisten for neste tur :) Ønsker deg en fin helg, regner med du har kommet hjem til kulden igjen?

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, tilbake i går kveld. Borte bra, men hjemme godt det også! Nå må jeg skrive noen bokomtaler, fkk lest en del bøker på turen. God helg!

   Slett
 2. Hørte denne som lydbok, og det er slett ikke vanskelig å slutte seg til det du skriver her ;o)

  SvarSlett