torsdag 7. april 2016

Nathan Filer: Simon og stjernene
I denne romanen møter vi Matthew, som er 19 år. Men mye av historien har sitt utspring i hendelser 10 år tidligere. Vi får innblikk i hans historie gjennom blikk tilbake og nåtidshistorier, uten kronologi. 


Dette er en sterk bok om et barn som har opplevd en vanskelig oppvekst med mange traumer. En dramatisk hendelse der han mister lillebroren Simon som hadde Downs syndrom, ligger bak og preger hele oppveksten hans. Da det er Matthew sjøl som forteller historien, og han har en tung fortid, blir det en trist og vanskelig bok å lese. Det handler egentlig ikke om død og sorg, heller ikke psykiske problemer. Men likevel er dette en del av historien. Men heldigvis er det ikke bare det. Her er det også mange herlige øyeblikk.

Forfatteren har stor innlevelse og mye kunnskaper om det han skriver om. Han er psykiatrisk sykepleier, og kjenner alle symptomene Matthew har. Dette gir romanen ekstra styrke. Han forstår gutten som en vanlig tenåring, men har også kunnskaper om hvorfor utviklingen hans ikke blir normal. Familemedlemmer blir beskrevet svært overbevisende, slik som den sørgende moren, den triste men solide faren, den elskelige bestemoren og vennen Jack. Sistnevnte har problemer med å takle utviklingen til Matthew, noe som også er svært menneskelig og troverdig.

Jeg syns dette var en gripende bok, og jeg vil nok titte etter flere bøker av Filer. Anbefales.

Juritzen forlag

2016

296 sider

Oversatt av Lene Stokseth

Lånt på biblioteket

Bokmål


2 kommentarer:

  1. Flott omtale! Jeg likte også denne godt, og har anbefalt den videre til flere av mine venninner :)

    SvarSlett
  2. Denne hadde jeg gått glipp av så jeg skriver den ned. Det hørtes ut som en sterk historie.
    Jeg synes det er vanskelig å lese om barn som har det vondt. Jeg er litt sårbar der. Men hvis historien er fin og språket er godt så går det likevel.

    SvarSlett