tirsdag 26. april 2016

Torgrim Sørnes: Bøddel

Bøddel av Torgrim Sørnes (Innbundet)
Jeg så informasjon om denne boka på forlagets sider, og ble interessert i å se hva dette var. Jeg må innrømme at jeg vet svært lite om hva som skjedde i Norge på 1700-tallet, og iallefall ingenting om de fattige i samfunnet. Dette har Sørnes skrevet en informativ og gripende bok om. Og først og fremst handler det om noen av de som lå nederst på skalaen når det gjelder anerkjennelse:  bøddelen/nattmannen/ skarpretteren/rakkeren. En mann med mange navn. Å være personen som fullbyrdet en dødsdom var kanskje ikke det mest attraktive yrkene. Men noen måtte jo gjøre drittjobben, og dette var ofte yrker som ble arvet gjennom generasjoner.
Torgrim Sørnes skriver om bøddelens liv  gjennom historien til bøddelen Mathias Fliegenring, en tyskfødt yrkesbøddel gjennom generasjoner, som kom via Danmark til Tondheim i 1721. Boka starter med at han nettopp har tatt livet av sin elskede to-årige datter Malena Kristina med kniv. Hva lå bak en slik grusom hendelse? Var han blitt gal? Og hvorfor ble han gal? Det er disse spørsmåla som som ligger bak historien om Fliegering. For med et slikt yrke, der en lever i dypeste fattigdom og skal leve av å ta livet av andre mennesker, kan det ikke være mange lyspunkt. Og de som blir dømt, som han halshugger eller pisker, er stort sett kvinner og menn med et bakteppe av sykdom, nød, slagsmål, tyveri og drukkenskap. Og barnedrap etter fødsler som resultat av forhold som ikke ble akseptert.  
Og vi blir også kjent med det øverste sjikt i samfunnet på denne tida. Ofte udugelige og korrupte stiftsmenn, proster og prester, rådmenn og fogder. I det hele tatt en historie jeg ikke har lest eller lært mye om i mine historiebøker. 
En bok jeg las med stor interesse, og likevel med en bismak. Dette er en godt dokumentert historie, en bit av norgeshistorien sett nedenfra.
Vigmostad/Bjørke
2016
246 sider
Bokmål

3 kommentarer:

  1. Takk for flott lesetips Åslaug, denne må jeg få med meg. Har fulgt serien Nattmannens datter en tid, og har lært mye om denne yrkesgruppen. Den hadde handling på 1700 tallet i Bergen, noe som gjorde serien ekstra interessant. Denne boken må leses!

    SvarSlett
  2. Se der ja, tror du er første bokblogger ut! Begynte på denne i går kveld. Solgt fra første side - riktig ok rakk jeg bare 20 før øyelokkene ble for tunge. Det sier for øvrig mer om meg enn om boka :-)

    SvarSlett
  3. Jeg får si som Tine: takk for godt tips! Jeg skal prøve å huske denne, men just nå er ikke rett tid for en såpass spesiell historie. Jeg må få unna litt anna gruff i tilværelsen først :)

    SvarSlett