lørdag 7. mai 2016

Eystein Hanssen: Åtseldyr
Vi befinner oss i en gammel jordkjeller i Vika, der det blir funnet levningene av noe de mener kan være et barn - eller et dyr. Etterforsker Ellis Ratkhe blir tilkalt. Samtidig leser vi om et rikt ektepar som har adoptert et barn fra Ukraina. Moren har kvaler, da de ikke har gjort dette etter forskriftene. Et annet par har hentet inn en au-pair fra Thailand, og her er det også problemer. Og vi følger Ellis forhold til sin mor, som opprinnelig er fra Thailand. Her er det mange parallelle historier, og det er vel naturlig at disse etter hvert har noe med hverandre å gjøre.

Ellis og kollega Jan Nehreng tilbringer mye tid i de underjordiske tunellene der levningene ble funnet. Dette er tuneller fra nazistenes dager i Oslo, nå klaustrofobiske og skremmende. Handlingen er røff, ekkel og til dels grusom. 

Vi er innom flere samfunnsproblemer som mer eller mindre er belyst de siste åra.  Utnytting av au-pair-jenter, fjernadopsjon og ikke minst faunakriminalitet. Det er fokus på den råtne dobbeltmoralen som ofte ligger bak vår vestlige velstandshandlinger. Og det fører gjerne til et liv i luksus på bekostning av fattige folks vanskelige og strevsomme liv. Har en mye penger og ikke har nok utfordringer i livet, tyr en til ekstreme metoder for å tilfredsstille seg sjøl. Denne gangen er det fokus på restauranter og servering av  svært spesielle retter. Noen og enhver kunne bli vegetarianer etter disse menyene!

Dette er min første roman av Eystein Hanssen, men har skjønt at han har fokusert på samfunnskritikk i de tidligere bøkene sine også. Dette liker jeg! 

Cappelen Damm
2013
Lest som Storytel lydbok
Oppleser 
Bokmål

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar