søndag 3. juli 2016

Hélene Grémillon: Mysteriet Lisandra P.Mysteriet Lisandra P. er fortellingen om Lisandra, som i bokas begynnelse blir funnet drept utenfor blokka hvor hun bor. Ektemannen Vittorio Puigi, som er psykoanalytiker, blir arrestert, mistenkt for ugjerningen.  Han hevder hele tiden sin uskyld, og en av pasientene hans, Eva Maria, tror på han, og vil hjelpe ham. Hun har vært pasient hos Vittorio etter at datteren hennes ble tatt av juntaen og forsvant. Hun har sønnen Estéban, som hun ikke klarer å bry seg om, da depresjonen har ført henne inn i alkoholisme. I samarbeid med Vittorio, som hun flittig besøker i fengselet, leser hun journaler fra det siste besøket pasientene hans hadde. Dette for å evt. finne morderen. Dette er mennesker som alle sliter etter diktaturets overgrep.

Dette er ingen romantisk roman fra Argentina, noe coveret kunne tyde på. Dette er en tøff historie fra virkeligheten, med bakteppe fra den grusomme tida etter militærkuppet i 1976 og tida etterpå, da juntaen bortførte, torturerte og drepte over 30 000 mennesker. 
Her er det sterke følelser og lidenskap, og forfatteren fokuserer på hvor vanskelig det er å leve i et samfunn der groteske overgrep blir begått. Der vold, angst og mørke grusomheter var dagligdags, og uvisshet om familiemedlemmer som ble borte rådet. Er det mulig å tilgi under disse forutsetningene?
  
Jeg syns Grémillon har grepet fatt i et utrolig vanskelig og tøft tema, og til tider klarte hun å fange oppmerksomheten totalt. Men så glipper det, og jeg syns faktisk det innimellom ble kjedelig. Men med tanke på at romanen bygger på en virkelig historie, måtte jeg lese den ferdig for å se hvordan dette kunne ende.

Jeg må likevel innrømme at jeg likte "Den fortrolige"  bedre. 

tinesundal og beathesbokhjerte har også blogget om boka, og jeg ligger vel midt mellom disse når det gjelder mening om boka.

Aschehoug
2016
Oversatt av Agnete Øye
329 sider
Lest som eBokBib


1 kommentar:

  1. Flott omtale, og takk for linking! Jeg undret meg over hva som er den sanne historien dette bygger på. Det kan vel ikke være hele mysteriet? Kanskje det bare er det at bakgrunnen er faktiske historiske hendelser? Som du vet så frydet jeg meg over historien, men er enig med deg at hennes forrige var hakket bedre. Ha en fortsatt fin sommer Åslaug!

    SvarSlett