søndag 10. juli 2016

Johanna Adorján: Til døden skiller oss ad13 oktober 1991 tok ekteparet Veronika og Istvàn Adorján sitt eget liv. Hun var 71 år,, frisk og sprek for alderen, han var dødssyk. Barnebarnet Johanna, som er født i Sverige men er bosatt i Tyskland,  ønsket å finne ut hva som kunne være årsaken til en slik dramatisk handling. Derfor skrev hun denne boka, som skal prøve å summere opp den siste tida i besteforeldrenes liv. 

Besteforeldrene var ungarske jøder, bosatt i Budapest. Hun klarte å unnslippe Holocaust ved hjelp av falsk pass, og han overlevde såvidt  arbeidsleiren Mauthausen etter grusomme år med umenneskelige forhold. De snakket aldri om de sterke opplevelsen fra fortiden, men dette hadde ført til sterke bånd mellom dem. Ideen til det dobbelte selvmodet har de fått fra den kontroversielle amerikanske boka, «Final Exit» av Derek Humphry, som lå på bestselgerlistene det året, og som gir råd om det perfekte selvmord. 

Johanna prøver å gjenskape det som skjedde mellom de to de siste dagene før de begår selvmordet. De leverer hunden til en nabo, de rydder og ordner i private papirer og deler ut gaver til slekta.Hun plukker inn roser og de drikker sin te som vanlig. Prosaiske ting, men hvordan hadde de det egentlig?  Går det an å gi slipp på alt for en annen person?   Kan kjærligheten være så sterk at en klarer å ekskludere alle andre, barn og barnebarn, for å følge en annen part inn i døden?

En sterk bok som gir mye ettertanke. Cappelen
2011
156 sider
Oversatt av Astrid Norang
Bokmål
Lånt på biblioteket

3 kommentarer:

  1. Den boka høres ut som et meget spesielt samhold. Den fikk jeg lyst til å ta en kikk på. Takk for tips

    SvarSlett
  2. Høres ut som en interessant bok å lese, og jeg tror kjærligheten kan være så sterk at den kan føre til døden. Det er jo for eksempel mange eldre som har mistet sin make gjennom mange år, som ikke selv lever så lenge etterpå, det sies at de dør av savnet etter sin kjære, av kjærlighetssorg :-) Høres som disse har tenkt det ut litt på forhånd kanskje, interessant å høre hva de etterlatte har gjort seg av tanker. Må notere meg denne, kanskje fin høstlesing.....sommerlisten er full :-) Ha en fin dag videre!

    SvarSlett
  3. Denne boken fikk jeg veldig lyst å lese. Spennende tema, og flott formidling!

    SvarSlett