onsdag 13. juli 2016

Isabel Allende: Den japanske elskeren

Den japanske elskeren

Det er en stund siden jeg har lest noe av Isabel Allende, så nå var jeg var absolutt moden for denne. Jeg syns hun skriver godt, og de fleste historiene hennes er gripende og interessante. I tillegg til "Åndenes hus", syns jeg "Paula", "En lykkens datter" og  ikke minst "Inez, jeg elsker deg" er fascinerende bøker. 

Denne boka er en slags familiehistorie som strekker seg fra mellomkrigstiden i Polen og fram til USA i våre dager. Det meste skjer i eldrehjemmet Lark House, der Alma Belasco, en jødisk kvinne som kom til USA etter krigen, bor. Hun har hatt en tøff barndom, men ble etter flukten til USA adoptert av en onkel, og vokste opp i San Fransisco. Fetteren Nathaniel og den japanske naboen Ichimei er de beste vennene hennes i oppveksen, og begge får betydning for livet hennes i voksen alder. Den unge kvinnen Irina Bazili, som opprinnelig er fra Moldova, er den andre hovepresonen i boka. Hun er ansatt som Almas sekretær på Lark House. Gjennom de to kvinnenes vennskap, får vi innblikk i dramtiske forhistorier, der kjærlighet er en viktig faktor.

Her bugner det av ulike historier, slik som vi ofte møter det i Allendes bøker. Vi er innom Holocaust, internering av japanske innflyttere til USA under andre verdenskrig, fransk motstandskamp i mellomkrigsåra, barnepornografi, aids og homofili, og mange flere problemområder. Noe overveldende vil en nok tenke. Men Allende har en egen evne til å trollbinde leseren, og gjør personene gjenkjennelige og menneskelige. Som vanlig ligger det mye historie og politikk i romanene hennes, og sammen med all lidenskapen og romantikken klarer hun å skape en mesterlig fortelling.

Gyldendal
2016
345 sider
Oversatt av Kari og Kjell Risvik
Bokmål

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar