onsdag 17. august 2016

Kate Morton: Huset ved innsjøen


Huset ved innsjøen av Kate Morton (Innbundet)

Denne romanen handler om et barn som blir borte. Det er juni i 1933, og familen Edevane skal feire sin tradisjonelle midtsommerfest. Familien består av mor, far, tre halvoksne døtre og lille baby Theo. Far, Anthony, som har hatt sterke opplevelser under krigen, har granatsjokk. Han sliter med søvnløshet og er til tider ustabil. Mor Eleanor dekker over så godt hun kan. Den ene av døtrene , Alice, drømmer om å bli forfatter. Hun gleder seg spesielt til denne kvelden.Hun er forelsket.
Men festen blir ikke som forventet, da på et eller annet tispunkt forsvinner lille Theo. 

70 år senere skal Sadie Sparrow på ferie hos sin bestefar i Cornwall. Hun er politietterforsker i London, og har jobbet med en vanskelig sak der en mor har forlatt sitt barn. Hennes iver etter å løse saka har ført til at hun er permittert fra jobben på ubestemt tid. Hun oppdager en dag et nydelig gammelt hus med hage og en liten innsjø, men det virker ubebodd, da det er helt nedgrodd. Hun blir nysgjerrig på stedet, og får høre om tragedien som fikk familien til å flytte i 1933. Hun har også opplevd hvordan det er å forlate et barn, noe som nok påvirker hennes interesse. Sadie tar kontakt med Alice, som er blitt en berømt forfatter,  for å 
prøve å finne ut hva som skjedde. Det viser seg at det har versert mange teorier om hvor det ble av lille Theo. Ingen vet sikkert, men mange, blant anna de to søstrene som lever enda, har ulike tanker om dette. 


Jeg trodde jeg hadde løsningen flere ganger, men ble faktisk overrasket til slutt. Boka er bygd opp med kapitler som omhandler 1933 og nåtid, 2003. Det syns jeg var veldig oversiktlig. Her er det mange fortellerstemmer, og det er lett å bli revet med i historien. Der vakre huset ved innsjøen er et sjarmerende hus, med mye historie. Men nå er det nedstøvet og livløst. Men det skjuler sannheten om hva som skjedde en midtsommernatt.

Jeg syns Kate Morton har skrevet en besettende bok, en gripende fortelling om barn som forsvinner eller blir borte fra mødrene sine. Det handler også om dramatiske ettervirkninger av krig, og om evne til å stå fast ved lovnader som blir gitt. Det er svært mange detaljer i romanen, kanskje i meste laget.Den blir derfor litt for omstendelig og lan. Det er likevel en bok som er både spennende og gripende, så jeg anbefaler den gjerne!

Tine og Anita har lest boka og blogget om den. (Kanskje andre også!)

Vigmostad/Bjørke
2016
572 sider
Oversatt av Elisabeth W.Middelthon
Bokmål


2 kommentarer:

  1. Så gøy at du likte den, og takk for linking! Er enig i at den er besettende, en "slukebok" som jeg pleier å kalle det :)

    SvarSlett
  2. Ja, enig med Tine, selv om jeg ikke slukte den hele veien.:) Ser vi er enige , ja. Legger inn link på innlegget ditt også.:)

    SvarSlett