tirsdag 9. august 2016

Mats Strandberg: Fergen

Fergen av Mats Strandberg (Innbundet)

En svensk Stephen King er det sagt om Mats Strandberg. Ja, da burde jeg visst at dette ble en skikkelig thriller. King er slik at jeg både liker og avskyr romanen hans.

Ferga Baltic Charisma er på vei over Østersjøen mot Åbo i Finland. Boka starter med at vi blir kjent med ulike passasjerer, beskrevet i kort kapitler. Her møter vi den litt engestelige Marianne, som endelig tør ta en tur alene. Zandra og Madde elsker bufféen, og har virkelig tenkt å slå seg løs. Søskenbarna Albin og Lo, to tolvåringer, reiser med familien. Dan Appelgren er en usmakelig, kåt  sanger og underholder ombord på båten. Og vi møter Calle og Vincent, to homofile menn + mange andre, blant anna mannskap ombord på ferga. Alt ser ut til å bli som vanlig på disse turene. Noen vandrer rundt, noen sitter i baren og mange drikker for mye. Noen prøver seg på det andre kjønn, det begynner å fylles opp i dansesalen.
Det brygger opp til at noe skal skje, og det gjør det til gangs. Her flyter det blod! Og marerittet er i gang. Mer kan jeg nesten ikke røpe, uten at jeg går for mye inn i handlingen. 

Utrolig spennende, uhyggelig og grusomt. Men for meg ble det i meste laget. Jeg må innrømme at det ble skumlest mye etter side 300!  Forfatter Åsa Larsson har uttalt i sin omtale av boka at hun aldri kommer til å ta ferge etter at hun las boka. Jeg kan være enig i at når en er stengt inne i en båt, langt fra land, og marerittet er verre enn noen kan forestille seg, er ikke tilværelsen særlig lystelig! Men dette ble litt for uvirkelig for meg, så jeg tar gjerne ferga til Finland om det skulle by seg en anledning.
Alt i alt må jeg si at dette var slik som forventet . En avskyelig og grøss-spennende"King-roman"!

juritzen forlag
Kommer for salg september 2016
604 sider i lesereksemplar(pocket)
Oversatt av Marianne Fjellingsdal
Bokmål

2 kommentarer:

  1. Tenker det er en vanskelig sjanger å være original i... Har boken liggende, men det spørs, har så mye annet bra på vent :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Den er original nok, men sjangeren passer ikke meg.(For mye "fantacy".

      Slett