fredag 9. september 2016

Anne B Ragde: Alltid tilgivelse

Image for Alltid tilgivelse from Norli

Fra 2004 til 2007 kom Berlinerpopplene , Eremittkrepsene og Ligge i grønne senger ut som trilogi. Trilogien ble svært populær, både i bokform, som TV-serie og som teater.  Jeg fikk med meg alt. Og nå har Anne B Ragde kommet med oppfølgeren. Jeg kastet meg over denne, for å se hva som skjedde med Neshovfamilien. 

Torunn er blitt 40 år og nå har hun flyttet fra den egosentriske og utro hundekjøreren Christer, som stort sett har utnyttet henne. Hun har bodd sammen med han i over tre år og gått lei. Hun vet ikke helt hva hun skal bruke livet sitt til. Men etter at hun har tatt kontakt med onkel Margido, bestemmer hun seg for å flytte til Byneset, der gården ligger og venter på henne. Nedslitt og ubebodd, men en utfordring å bryne seg på.
Onkelen Margido, driverforstatt  begravelsesbyrå og har kistelager på Neshov. En pertenteilg ordensmann, avholdsmann og en ensom mann. Men Torunn har stor sans for onkelen. Erlend, som bor i København sammen med Krumme, har fått livet snudd på hodet etter at de har fått tre barn. Det ordnet Jytte og LIzzi med. "Den gamle", Tormod Neshov, Torunns farfar, sitter på sykehjemmet på Byneset. Der har han bøkene sine og får en sjelden gang besøk. Men han har det bra, med snille mennesker rundt seg. Han er ferdig med Neshov.

Mye av handlingen denne gangen er lagt til Trøndelag, på Byneset og Neshov, og på Flatåsen, der Margido bor. Men vi er også mye innom hos familien i København, der Erlend og Krumme lever mellom bleier og porselensplatter av H-C Andersens eventyr og med champagne i glassa.

Dette er en folkelig, varm og enkel roman. Jeg syns Ragde er flink til å fortelle lett og enkelt, uten å bruke klisjeer. Karaktere er ekte og troverdige, til og med de to sære Københavnere. Her er både humor og alvor. Men det er ingen store høydepunkter, noe jeg savner. Kanskje vil oppfølgeren, som Ragde har lovet skal komme, gir oss en feinde avslutning om Neshovdingene. Og kanskje vi får et innblikk i hva som drev Anna, den forhatte moren til Neshov-brødrene, til å holde på en skremmende hemmelighet som ble avslørt først når hun døde. Det må bli Torunn og Annas historie neste gang! 

Forlaget oktober
2016
302 sider
Bokmål
Lesereksemplar fra forlaget

2 kommentarer:

  1. Ser frem til å lese denne. Har den på vent.:)

    SvarSlett
  2. Fin omtale - "to the point" - vi ser frem til den neste i serien. Jeg linker til deg.

    SvarSlett