fredag 2. september 2016

Ida Løkås: Til bølgene

Til bølgene av Ida Løkås (Innbundet)

 Etter en ulykke da Zahl var i slutten av tenårene, ble han hardt skadet og lå på sykehuset lenge. Da han kom tilbake på øya, ordnet broren med at han kunne bo i det gamle huset der beteforeldrene hadde bodd, ikke langt fra gården der faren bor. Zahl bruker smertestillende tabletter og går med stav. Faren tar seg av alle praktiske saker, og en kamerat stiller opp som sjåfør når han skal noe sted. Men han skal ikke noe sted, annet enn til legen for å fylle opp tablettlageret. Han lever med andre ord svært begrenset, men trives egentlig med dette. Men nå har broren solgt det gamle huset, og han må som trettitoåring flytte hjem til faren. Her blir han tvunget til å bytte roller, da farens helse svikter etter hvert, og Zahl må være den som ordner opp. Fastlegen hans går av med pensjon, og den nye legen stiller spørsmål ved skadene og tablettbruken. Zahl kjenner at dette blir tøft, han vil at ting skal fortsette som før. Men legen er en klok kvinne, hun forstår at Zahl trenger tid for å endre på livssituasjonen sin og komme ut av isolasjonen.
Og et møte med en tidligere venninne som har flyttet tilbake til øya, og en liten valp, blir det som hjelper Zahl til å se en lysere framtid i møte. 

Dette er en samtidsroman som tar for seg et problem som har økt de siste åra. Det er mange ungdommer som ikke finner sin plass i et samfunn som har strenge krav til effektivitet og mestring. De skygger unna og havner utenfor samfunnet. Ikke alltid bevisst, i de fleste tilfeller uten at de ønsker det, ofte tilfeldig. 

Ida Løkås skriver med et språk som flyter lett. Zahls ensomme vandringer i naturen og arbeidet hans med å stoppe ut fugler og dyr, er flettet inn slik at de glir inn i handlingen på en fin måte. 

Jeg har lest de to andre bøkene hun har gitt ut, Det fine som flyter forbi og ungdomsromanen Pappa er et postkort. Jeg liker måten hun formidler på og anbefaler bøkene hennes på det varmeste. Og jeg må nevne forsiden, som er nydelig, levert av Magnus Riise.

Vigmostad Bjørke
2016
173 sider
Bokmål
Lesereksemplar

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar