onsdag 5. oktober 2016

Benedicte Meyer Kroneberg: Dette er helt nødvendig


Forlagets omtale: «I Benedicte Meyer Kronebergs nye roman står et skilsmisseoppgjør sentralt. Fotografen Daniel tar med seg de to døtrene sine på en båttur, mens han tenker over hva som egentlig skjedde mellom ham og kona, Sonja. Underveis bestemmer han seg for å bryte avtalen om bare å ha med barna én dag på sjøen. Så blåser det opp. I Dette er helt nødvendig fortsetter Kroneberg sin store undersøkelse av familien.»
Jeg har lest to bøker av forfatteren før, og likte det jeg las, Denne femte boka av Meyer Kroneberg handler om en vanlig familie, der ikke helt uvanlig en av partene har vært utro, og der ender med at ekteskapet havarerer. Daniel er fotograf, og har i lengre tid holdt på med et prosjekt der han fotograferer mennesker i hverdagsituasjoner. Situasjoner der de ikke rakk å sette opp det beste smilet, ha på de rktige klærne eller sminke seg. Bildene er gode, så dette blir det utstilling av, og den vekker positiv oppsikt. Også i utlandet. Men nå begynner flere og flere av de portretterte å protestere, de angrer på at de godtok bildene. Utstillinga rakner. Samtidig rakner ekteskapet. På båtturen med jemteme sine, repeterer han hva som skjedde da kona Sonja falt for kollegaen Klaus. Etter hvert ser han seg sjøl med Sonjas øyne, og han føler at han ikke kjenner verken seg sjøl eller henne.
"Vi var ikke de samme. Vi var ikke oss lenger."

Båtturen med de to døtrene Ylva og Thea blir en tur med opp- og nedturer. Daniel klarer ikke å slippe tankene på hva som skjedde da Sonja gikk fra han og hvorfor utstillinga hans gikk galt.  Som en slag protest mot alt som har motarbeidet ham i det siste, velger han å ikke høre på gode råd om å gå til land når det er meldt kraftig vind.  De blir liggende værfast i bukta, med fare for at båten skal kullseile.  

En velskrevet roman om hvor vanskelig det kan være å bli etterlatt og sviktet. Men også en roman om hvordan en etter en tid kan oppnå normalitet, og klare å fortsette.

Cappelen Damm
2016
219 sider
Bokmål
Lesereksemplar fra forlaget


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar