onsdag 12. oktober 2016

Nils-Øyvind Haagensen: Er hun din?


Are, som stort sett bare blir kalt den voksne mannen, er førtitre  år. Han har stort sett ligget på sofaen og deppa i lengre tid. Nå er han er kommet for å feire bursdagen til sin gamle venninne Malin. ute på hytta hennes. Der bor hun sammen med mannen sin og datteren Eira på seks år. Hun er en frimodig og nysgjerrig lita jente, som faller for den voksne mannen, Hun stiller spørsmål, korrigerer svarene og styrer samtalen videre. Det blir en barnslig replikkveksling mellom de to, slik en seksåring og en noe livstrøtt mann kan samtale. 

"Du er morsom, sier den lille jenta til den voksne mannen.
Er jeg det?
Ja, sier hun. Du er morsom bare når du ser på meg.
Er jeg det?
Ja, sier hun.
Og ler mens han ser på henne."

Det blir et fint samspill mellom de to, og den lille jentas spøsrmål og  vitebegjær får den voksne mannen til å tenke over livet sitt og hendelser skjedd for mange år siden. Han kunne hatt en liten jente, hvis ikke kjæresten hadde tatt abort. Mot hans vilje, mest sansynlig styrt av hennes foreldre. Fortrengte minner og lengsler kommer opp i dagen når den lille jenta stiller spørsmål med sin åpenhet og lyse blikk på livet. 

Romanen er både jordnær og realistisk, men også munter og fantasifull. Samspillet mellom den voksne mannen og den lille jenta er gjennomgående i hele boka, mens Ares tilbakeblikk på ungdomstida kommer innimellom som egne kapitler. Det er en varm og vakker roman, noe utenom det vanlige, noe jeg likte godt. Anbefaler denne gjerne.

Forlaget oktober
2016
234 sider
Bokmål
Lesereksemplar fra forlaget

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar