lørdag 29. oktober 2016

Trine Vollan: Kloster


Forlaget sier: "Eline gir opp. Kjæresten, kolleger, venner – ingen er opptatt av det som virkelig betyr noe, de store spørsmålene. Nå er det nok. Hun bestemmer seg for å gå i kloster. Gudstroen får komme etter hvert.

Det at kjæresten ikke ser noe problem med det fjerde bud, blir på et vis den berømte dråpen. Hedre sin far og sin mor? Eline forstår ikke hvordan det er mulig ikke å bli provosert, i det minste nok til å diskutere. Er det virkelig ingen som forstår at vi er blitt uengasjerte flokkdyr som ikke evner å se hva som virkelig betyr noe?"

Eline har en bra jobb som arkitekt, hun planlegger kulturhus i flere kommuner, uten å føle stor inspirasjon. Hun har kjæreste, den snille og gode Arne, men de bor adskilt. Men hun kjenner på en tomhet, og lar seg lett irritere av "tilværelsen uutholdelige letthet". Har hun tatt de riktige valga i livet? Er Arne den hun skal leve sammen med? Foreldre døde da hun var ung tenåring, og den eneste familie hun har hatt er tanten som bor på Hamar. Eline grubler over det fjerde bud, og ønsker å drøfte dette med Arne og andre i vennekretsen, men får lite respons. Hun mener at det er foreldrene som skal hedre barna sine. Det er for mange barn som lider under foreldrenes vanskjøtsel.
Tanten anbefaler henne å lese Sigrid Undsets historie om Kristin­ Lavrandsdatter. Eline lever seg inn i historien, og kjenner at dette er en parallell til sitt eget liv. Samtidig lytter hun til gamle cd-er, blant anna sangene fra Sound of Music. Her synger nonnene vakre sanger. Eline lever med Maria og Kristin, og ser med romantiske øyne på klosterlivet. Kan det være en løsning å gå i kloster?  Der eier en ikke noe, deler alt. Slipper å ta avgjørelser, alt er bestemt. Eline er ikke spesielt religiøs, men tenker at dette må komme etter hvert. 
Mange i vårt hesblesende samfunn vil nok ha tanker om hva som kunne vært annerledes. Kunne livet blitt bedre med andre valg? Men å gå så langt som å forlate alt for å gå i kloster er nok ikke så vanlig. Likevel var dette en svært interessant og bra bok. En historie til ettertanke, da vi daglig hører om unge mennesker som ikke klarer å leve opp til samfunnets og egne krav, og som derfor ikke finner glede og håp i tilværelsen. 


Vigmostad Bjørke
2016
198 sider

Lesereksemplar


Bokmål1 kommentar:

  1. Hei! Jeg skal lese "Korset", den siste boka i Undsets trilogi, i neste runde med bokhyllelesing, så da trur jeg nesten denne skal få bli med i samme slengen! Artig sammentreff- takk for tipset ;o)

    SvarSlett