torsdag 3. november 2016

Alyson Richman: Et hav av minnerEtter å ha lest Hele livet på en dag og En himmel av brev, falt jeg for forfatteren Alyson Richman, og gledet meg til å lese denne boka. 

Handlingen er lagt til Chile og Sverige. Salome og Oktavio er gift, og har opplevd stor lykke sammen inntil militærdiktaturet tar over i Chile. Oktavio var personlig venn av Allende, og nekter å la seg kue til fordel for det nye regimet. Salome blir gjentatte ganger tatt til fange og torturert for å statuere makt overfor ektemannen. Situasjonen blir svært farlig for dem, og de klarer å flykte til Sverige, der de får politisk asyl. Livet blir ikke enkelt for dem i det nye landet.  Salome, som er bitter på sin mann som ikke kunne innfinne seg slik at de kunne bo i hjemlandet, sliter med smertefulle hemmeligheter som hun ikke makter å innvie sin mann i.


Samtidig får vi en annen historie. Kaja er kommet fra Finland til Sverige, som et av 70.000 barn som ble evakuert for å slippe unna fattigdom under krigen. Hun vender tilbake til familien  etter krigen, men finner ikke familien i stand til å ta imot henne, og kommer tilbake til fosterfamilien i Sverige. Hun vokser opp der, og gifter seg etter hvert med en psykolog. Men hun klarer ikke å finne seg til rette med tilværelsen, særlig da hun føler hun ikke klarer å betro sin mann om sine vanskeligheter. Tilfeldigheter fører disse to skjebnene sammen.

Jeg syns bøkene til Alyson Richman er svært spennende og underholdende. Gripende skjebner med bakgrunn i vanskelige forhold på grunn av krig og nød, kjærlighet, svik og tap. Sterke ingredienser uten lettvinte fraser og løsninger. Personene er troverdige, med sine svakheter og styrke. 

Cappelen Damm
2016
Oversatt av Tiril Borch Aakre
Lesereksemplar
Bokmål


1 kommentar:

  1. Takk for anbefaling. Jeg fant to bøker med tysk språk denne forfatter Alyson Richmann "The Garden of Letters" fra 2014 og i tysk poblisert i år og "The Mask Carvers Son" fra 2001 (i tysk poblisert 2002). Jeg vil lese første boken. Fredaghilsen fra Viola... vi har solen i dag... så fint... jeg vil tar en tur
    i byen og finne siste høstblomstene :-))) frosten kommen.

    SvarSlett