onsdag 9. november 2016

Jan Kristoffer Dahle: Arbeidsnever (noveller)


Sagt om denne novellesamlingen: Novellene utspiller seg i samme miljø, og handler om vanlige menneskers liv og arbeid. Alle sliter de med sitt: usikkerhet, kjærligheten, økonomien og seg sjøl. Noen er fanget i situasjoner de ikke kommer seg ut av, mens andre må ta et valg om hvem de vil være, og hvordan de vil leve.

Dette er noveller om ulike arbeidsvilkår, om et tøft arbeidsmarked. De menneskelige konsekvensene når livssituasjonen endre seg. Det er historier uten opprør og samfunnskritikk, det viser heller den fortvilelsen og den oppgittheten en kjenner på når usikkerhet og dårlig økonomi blir en del av hverdagen. Det er det som gjør dette til en debut en legger merke til.

I tittelnovellen, Arbeidsnever, handler det om en mann som ikke klarer å leve opp til forventningspresset. Han var ikke spesielt flink på skolen, og er ikke spesielt flink i vikariatet på bryggeriet. Han sliterr med å finne arbeid, og særlig arbeid son han trives med. Kona er gravid, han bor i huset til svigerfaren. Dette fører til både fysisk og psykisk dårlig helse. Hadde det ikke vært for svigerfarens forståelse hadde han gitt opp, men nå holder han ut, inntil videre.
I en annen novelle, Levende bevis, handler det om en mann som ikke har taklet at kona gikk fra han, og trøstespiser seg til overvekt. Nå må han ta rev i seilene, slanke seg og gjøre noe med blodtrykket. Blodtrykksmålingen er tøff, og han har i tillegg bekymringer over moren, som sier at hun er blitt "kastet ut", hun skal i aldersbolig. Dette takler verken sønnen eller moren særlig bra.

En tredje novelle handller om at det er kommet en ny sevitør på kafeen, en tilflytter til et snevert miljø. To karer som ikke har dame, kives om hennes gunst, og en av dem bruker skitne knep mot rivalen. 

Felles for mange av personene i novellene er at de ikke klarer å se lengre enn til sine egne problemer, de blir sittende i en kjedsommelig tilværelse, full av mismodighet og selvmedlidenhet.
Vi leser om kameratene som skal på hytta, men som underveis oppdager at de ikke har noe felles lenger, og turen blir avlyst før den er igang. Her, som i flere av novellene, handler det om forskjellen mellom de som ikke kom videre med utdannelse og som må ta de jobbene de får, eller må gå arbeidsledig, og de som har utdannet seg og har fått flere muligheter. Det er ofte dette som skaper skille i miljøene som er beskrevet. 
Den siste novellen, Sør, handler om jenta fra Trondheim som møter gutten fra Sørlandet, på førstegangstjeneste på Ørlandet. Hun flytter sørover og de driver gård sammen. Etter tyve år dør han, og hun blir der sammen med svigerfaren, for å pleie han og drive gården videre. En historie om ansvar og plikter. Og om kjærlighet.

En godt skrevet novellesamling. Miljøet er Froland på Sørlandet, og delvis brukes dialekt i novellene. Dette gjør de autentiske og ekte. Jeg syns Dale har fått fram stemningene i novellene godt, på en både realistisk og følsom måte. Jeg anbefaler gjerne denne videre. 

Kolon
2016
96 sider
Bokmål
Lest som eBokBib

1 kommentar:

  1. Så bra at du likte denne. Arbeidsnever er så langt den beste novellesamlingen jeg har lest i år.:)

    SvarSlett