mandag 21. november 2016

Selma Lønning Aarø: Hennes løgnaktige ytre


Selma Lønning Aarø har i denne boka forsøkt å nyansere bildet av Anna Munch, forfatteren som ble beskyldt for å skrive anonyme brev til Knut Hamsun. Dette førte til slutt til at han anmeldte henne til politiet for sjikane. Anna Munch var gift med bror til Edvard Munch, et ekteskap som ikke fungerte særlig bra. Da Anna møter Hamsun, blir hun fascinert av den høye, flotte mannen. Hun skrev flere signerte brev til han, og begynte å oppsøke han etter hvert som han flyttet rundt for å skrive. Han oppholdt seg lenge i Kristiansund og Paris, og bodde på ulike pensjonat i hovedstaden. Anna Munch oppsøkte han på alle disse stedene, I noen tilfelle tok han hjertelig imot henne, i andre var han kald og avvisende. Han ga til slutt beskjed om at han ikke ønsket å se henne flere anger. Det var etter den tid Hamsun mottok de de anonyme brevene.

Lønning Aarø har brukt gamle arkiver for å finne fakta om Anna Munch i møte med Hamsun. Anna skriver, hun vil være forfatter. Men den kontrollerende ektemannen nekter henne, og gjemmer bort skrivesaker. Trass i dette klarte hun å skrive i skjul. Hun klarer ikke å brenne inne med alt som kverner i henne. Kommer det ikke ut vil hun eksplodere. Da hennes første roman "Kvinder" skulle gis ut, ble Munch rasende. Men boken ble en suksess, og Aftenposten skrev om den at den var "skrevet med  en saa let og fin Pen, og behandlet med saa dyb Psykologi." Da hun senere hører et foredrag av Hamsun, der han som vanlig går sterkt ut mot både Shakespeare, Zola og Mauntpassant, og er nådeløs mot "de fire store", blir hun i ekstase. Hun føler at de er sjelvenner, og skriver et begeistret brev til Hamsun, men angrer etterpå. Men så dukker Hamsun opp, og vil gjerne treffe henne. 

 Anna har datteren Signe, hun er livet for henne. Men da hun forlater ektemannen må hun reise fra henne. Dette er svært brutalt for Anna. Og da Hamsuns kampanje mot de anonyme brevene som han mener kommer fra henne, (eller kanskje brev han skriver sjøl ?), blir hun uglesett i forfatterforeningen og blant de hun har vært sammen med i Kristiania. Hun skriver boka "To mennesker", der hun mener å ha forklart forholdet til Hamsun.

I boka er det Annas historie vi hører, men også datteren Signe Munch Siebkses historie. Hun  kommer i 1945 ut fra Grini, og leser om Hamsuns nazi-sympati. Det er hennes tanker om livet, som ikke har vært særlig bra, vi leser. Hun har mistet sin ektemann, og er helt alene. Hun minnes sin mor, som etter hvert ble svært fraværende, og hennes forhold til Hamsun:
 "Hva var det egentlig som skjedde?mellom dem? Hva var så vakkert, så fantastisk, så nødvendig, så uunngåelig at hun forlot meg?"
Signe tar livet sitt i 1945.

Denne romanen er en spennende fortelling om to spesielle og sterke mennesker som møtes, og som kanskje er så like at de ikke makter å finne fram til å leve normalt sammen. Hun er blitt karakterisert som erotisk besatt av Hamsun, mens hun i alle sine bøker toner ned erotikken til fordel for vennskapet. Han maner i sine noveller og romaner fram personer med de særeste sjeleliv, med irrasjonelle handlinger og forfulgte mennesker.

Selma Lønning Aarø har satt en del ting på plass, og så kan vi i etterkant tenke over hva vi vil tro om dette merkelige "forholdet" mellom Hamsun og Anna Munch. Jeg fikk virkelig lyst til å lese noe av Anna Munch etter dette. En biografisk roman jeg likte veldig godt, og anbefaler gjerne videre.

gro har også lest boka!

 Cappelen Damm
2016
304 sider
Bokmål
Lest som eBokBib

4 kommentarer:

 1. Denne har jeg veldig lyst til å lese. Håper jeg rekker det før 7.januar.. Fin omtale Åslaug!

  SvarSlett
 2. Jeg har også omtalt denne i dag, og likte den svært godt. Interessant bok rett og slett! :)

  SvarSlett
 3. Jeg har akkurat lest omtalen til Groskro og kommentert der, det kunne jeg like gjerne kopiert over til deg :)

  Denne boken må jeg virkelig få lest. Fascinerende innfallsvinkel og forfatterens Venstre hånd over høyre skulder (eller er det omvendt?) var en bok jeg likte veldig godt.

  SvarSlett
 4. Helt enig med deg, dette var virkelig en spennende fortelling. Jeg har kost meg med å lese den ferdig i dag :)

  SvarSlett