lørdag 3. desember 2016

Bjørn Skarsem: Rock `n` pop i SteinkjerRock'n'pop i Steinkjer er ei interessant og flott bok som kom ut nå i november. Forfatteren har samla det som finnes om pop og rock i års 1955 - 1986 i Steinkjer, og det er ikke lite! Og han vil komme med en oppfølger, da byen fortsatt fostrer sterke krefter innenfor denne sjangeren. Imponerende.

Hele 94 band oppsto i denne perioden. Det førets bandet som er nevnt er  Metro, med musikk fra Bill Haley, Elvis, Chuck Berry og Biddy Holly. Og så kom oppfølgerne på rekke og rad. Radio Lux var inspirasjonen til den nye musikken. Kulturell påvirkning fra Amerika sto sterkt på femti-tallet, og etter hvert ble også engelske musikere oppdaget. Da Beatlesbølgen kom, dukket det opp mange nye band med Beatlessveis og tilhørende musikk. Reportoaret strakte seg overde fleste populære artistene fra inn og utland. Det ble konkurrert i ulike mesterskap i Trøndelag og Nord-Norge. Kjente band fra denne tida er The Machines og Prudence. Da punken  på 70-tallet, dukket bandet Opera Buffa opp, et band som har fortsatt å eksistere gjennom årtider. Nye årtider, ny musikk og nye band kom. Ungdommen i Steinkjer 

Det er rett og slett ikke mulig å bli detaljert og nevne enkeltband her, da mangfoldet i Steinkjer er enormt. Lurer på om det er andre byer som kan konkurrere på dette området. Jeg ble iallefall imponert. Jeg syns Bjørn Skarsem, som forøvrig har vært min kollega på videregående skole i Kristiansund, har gjort en kjempejobb ved å samle all denne informasjonen om en musikksjanger i denne tidsperioden. Boka har til slutt en oversikt over fester og konserter på Steinkjer samfunnhus fra 1963 til 1969, og her er også en oversikt over plateutgivelser i tidsperioden 1955 - 1989. Boka har fotos av alle banda og navneoversikt over alle musikere.  

Denne boka må være rett i blinken for de som er interessert i "gammelpop", og spesielt for de som bor i Trøndelag. Julegavetips!

Utgitt av Foreningen Gamle Steinkjer
2016
189 sider


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar