søndag 4. desember 2016

Corina Bomann: En eventyrlig julereiseEnda en "antijulroman", der hovedpersonen Anna er den som ikke kan fordra jula. Hun har ikke vært sammen med familien i jula på lenge, men heller tatt en tur utlandet. Dette mest på grunn av at hun ikke liker sin nye stefar. Anna har en god venninne, den gamle Frau Hallmann. Hun besøker henne før hun bestemmer seg for å dra, og får med seg en gammel eventyrbok . Hun sliter seg gjennom julebutikkene der "Last Christmas I gave you my heart..." lyder over alt, den verste sangen hun vet om!  Men hun må ut for å kjøpe med noen gaver før hun setter seg på toget til Berlin. Trøtt og sliten havner hun i drømmeland, langt inn i eventyrboka hun har med seg. Hun våkner ikke før endestasjonen Binz, langt unna Berlin. (Jeg måtte slå opp for å finne hvor stedet ligger, og det er på øya Rügen,lengst nord i Tyskland.) Dette ser ikke ut til å bli en enkel reise. Julesnøen som laver ned stopper all trafikk, og hun må  haike med en brøytebil, som ikke skal så langt. Reisen videre fører henne til møter med mange ulike mennesker, blant anna tre gamle damer som er blitt akterutseilt fra bussen de reiste med. De forteller historier om den beste julen de har opplevd. Videre får hun skyss med en trivelig polsk sjåfør, som gleder seg til å feire jul sammen med familien. Anna oppdager etter hvert at alle opplever jula som noe stort, til og med de neddopete ungdommene i en fargerik hippie-bil, liker jula. Hun må etter hvert innrømme at hun kanskje må revurdere sine holdninger. Og er stefaren egentlig så fæl?

Dette var en enkel, småkoselig og lett julefortelling, helt grei som adventslesing, uten at den gjorde så stort inntrykk. 

Cappelen Damm
2016
224 sider
Oversatt av Ute Neumann 
Bokmål
Leseeksemplar
,  

3 kommentarer:

 1. Flott omtale! Romaner med jul som bakteppe passer liksom bare å lese i desember, men er en om seg kan en jo få trykt inn et par. Jeg er ikke så glad i jul selv, så jeg er redd antijul-bøker ville gjort vont verre i mitt tilfelle :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg elsker advent- og førjulstid. Selve jula er ikke den samme lenger, iallefall hvis det ikke er barn tilstede. Men antijul er jeg ikke.

   Slett
  2. Jeg får si som Tine, jeg kunne nesten signert som fru Anti- Juul, det er en annen historie ;o)
   Jeg kan gjerne gå for lettleste bøker, de kan ofte gjøre susen hvis leselyst og inspirasjon er på lavnivå. Kos deg med advent og juleforberedelser- om en måneds tid er det over!

   Slett