torsdag 29. desember 2016

Nina Lykke: Nei og atter neiDette er en roman om et ektepar, Ingrid og Jan, som har vært gift i mange år. De har to snart voksne sønner. Ingrid er lærer, Jan har en høyere stilling i departementet. Guttene er verken flinke på skolen eller spesielt omgjengelige eller snille, de er er bare flinke til å ta vare på seg sjøl.  Ingrid erkjenner at det er slik de har oppdratt dem. "De to hann-menneskene hun hadde frambrakt, var nå høyere enn henne, de raget over henne, men de var ute v stand til å tørke seg selv i baken. Underbuksene deres hadde striper av avføring som Ingrid sprayet med flekkfjerner og kokte i vaskemaskinen."
Lærerjobben gir henne mindre og mindre. Hun sitter på handicaptoalettet for å komme seg vekk fra det trivielle miljøet rundt seg.
Da Jan en dag forlater henne til fordel for Hanne, en kollega i departementet, femten år yngre enn henne, kjenner hun at alt glir ut av hendene hennes. Men hun innser raskt at hun må holde på normaliteten i hverdagen for å klare seg. Jan og Hanne har hatt et forhold over lenger tid, noe som har gitt spenning i livene deres. Hanne er en rastløs type som har flyttet mange ganger, da hun ikke finner ro noen steder. Hun har hatt mange kjærester, men finner alltid feil hos dem. Nå føler hun at hun må slå seg til ro snart, og satser på Jan..
" Jan var ute med følehornet, peilet seg inn, for akkurat som han lo i takt med alle andre på kino, var han utro i takt med alle andre også, han gikk gjennom den obligatoriske midtlivskriseutroskapen slik han hadde gått gjennom både russetid, utdannelse, arbeid og familie, grundig og systematisk, og etterpå kom han til å ha enda flere floskler på lager: Vi vokste på det som par, ekteskapet vårt hadde godt av det, det var en vitamininnsprøytning...."

"Nei og atter nei" er en godt skrevet roman, både analytisk og skarp, men har også mye humor. En satire over småborgerligheten og kjedsomheten som oppleves i dagens samfunn. Den er bygd opp av kapitler der Ingrid, Hanne og Jan er fortelleren, og vi ser hvordan de hver for seg opplever det som skjer. Alle tre har behov for forandring, frihet fra det trivielle livet de er en del av. Dette er et tema som mange har skrevet om, men Nina Lykke har klart å gjøre sin roman svært tidsriktig, autentisk og interessant. Anbefaler den så absolutt.

Andre som har lest romanen er beathe og artemisia (Anita)

Forlaget oktober
2016
269 sider
Bokmål
Lånt på biblioteket4 kommentarer:

 1. Det var en "fengende" tittel på den romanen - og veldig fin konklusjon i din omtale.

  SvarSlett
 2. Ja, ikke sant- dette var en god bok, med drivende bra slutt! Takk for link.:)

  SvarSlett
 3. Kjempeflott omtale av en bok jeg egentlig ikke var fristet til å lese. Ønsker deg en fin nyttårsfeiring kjære Åslaug :)

  SvarSlett
 4. Godt nyttår, Åslaug! Ja,dette var en fin bok! Tusen takk for link :-)

  SvarSlett