fredag 13. januar 2017

Nora SZENTIVÁNYI: Leiligheten (roman)


I en liten leilighet i Budapest i 1970 pakker et ungt par livet sitt sammen. Alt de får med seg er spedbarnet sitt og en koffert. De flykter fra hjemlandet Ungarn, fra et system bygget på redsel. Barnets mormor blir igjen alene.
I "Leiligheten" blir mormorens historie fortalt av det voksne barnebarnet. Her får vi Ungarns moderne historie fortalt gjennom denne lille familien.
 " Den sovjetiske invasjonen på femtitallet i Ungarn og den massive undertrykkingen førte til at tusenvis flyktet fra landet. Minst 180 000 flyktet over grensen til Østerrike fram til våren 1958, de fleste i november og desember 1956. Presset på Østerrike var enormt, og det vokste opp mange store flyktningeleirer. Til slutt måtte Østerrike stenge grensene, og flyktningemassen vendte mot Jugoslavia. Totalt flyktet omlag 200 000 ungarere fra fedrelandet som følge av den sovjetiske invasjonen."
Forholdene er vanskelige for alle, noen velger å flykte, andre blir. Ingen tør egentlig å stole på noen. Og mormor blir boende i den knøttlille, fattigslige leiligheten. "Leiligheten er altfor liten for de fire som bor der, selv om en av dem som bor der er liten."  Mormor vokste opp her, her lager hun syltetøy på store glass, her vasker hun lakenene. Tidlig om morgenen går hun ut og handler de faste varene, før det blir for varmt.
Jenta som forteller historien besøker mormor hvert år. Så lenge de slipper inn og ut av landet uten for mange problemer. Når hun er i Ungarn tar mormor henne med til slektningene. "De tannløse konene i blomstrede kjoler i lag på lag. De brunskrukkede gamle gubbene." En helt annen verden for den lille jenta. Hun er glad for å ikke bi mormors land, for her må en være kvass når en skal bestille en kjøttbit hos slakteren. Jenta merker seg språknyansene, et språk som er fylt med høflighets fraser, mens undertonen er foraktelig og nedverdigende. Mormor er tydeligvis ikke mest ansett i butikkene.
En sterk historie om krig, fattigdom, kjærlighet og savn. To verdener møtes, når mor og datter gang på gang vender tilbake til "hjemlandet" hos mormor. Egentlig en bok jeg ble trist av. Det handler om å leve adskilt fra de en har aller nærmest, noe som preger flere generasjoner.


Forlaget oktober
2016
216 sider
Bokmål
Lest som eBokBib

.

3 kommentarer:

  1. Ser ut som jeg likte denne boken litt bedre enn deg :)

    SvarSlett
  2. Dette var virkelig en roman som grep meg, og jeg følte den var veldig aktuell også sett i lys av dagens situasjon for svært mange mennesker på flukt i Europa. Kanskje har familien i Leiligheten flyktet fra et noe fredeligere sted, men utfordringene når flukten er gjort ligner sikkert for mange mennesker. Hva med de som blir igjen? Det er vanskeligere enn hva mange av oss kan fatte.

    SvarSlett