torsdag 23. februar 2017

Muriel Spark: Frøken Jean Brodies beste alder (roman)Handlingen er fra 1930-årene. Frøken Jean Brodie er lærer på pikeskolen i Edinburgh. Hun underviser unge jenter fra ti-årsalderen, men på en noe utradisjonell måte. Hun tar dem med ut i naturen, forteller dem om kjente menn og kvinner, og om livet. Og det gjør hun ved å fortelle om sitt eget liv, også eget kjærlighetsliv. Hun kjenner elevene fra deres egne særtrekk, og utvikler disse. Hun setter gamle hoder på unge skuldre, som hun sjøl sier. Brodie-klikken er etter hennes utsagn skolens créme de la créme.

Frøken Brodie er en uortodoks lærer, lidenskapelig og uforutsigbar, en kvinne med høye idealer og sterke meninger. Hennes innflytelse på elevene er sterk, også når hun forfekter sine politiske idealer, der hun blant anna har Hitler og Mussolini. Hun manipulerer gjerne elevene sine. Men etter hvert som elevene blir eldre klarer de å se at ikke alt hun står for er like bra, de oppdager at de har gått glipp av den nære virkelighet. Sjøl om de må innrømme at hun var den største læremesteren gjennom ungdomsårene, har de mistet noe på veien.

Boka inneholder mye humor, her er mange gode replikker. Den er en moderne klassiker, og jeg har lest at den skal være en av de beste engelskspråklge bøkene i forrige århundre. Frøken Brodies steke innflytelse på ungjentene må vel sees på som et bilde på politisk indoktrinering.

Muriel Spark kjenner ungjentenes tankegang og klarer derfor å levendegjøre de unge for oss. Og den eksentriske og bestemte læreren likeså. Og det er ingen tvil om at dette er god skrevet. Skjønner også at boka vekte oppsikt med tanke på hvordan lærerrollen var på den tida.

Jeg hadde store forventninger til romanen, ikke minst etter det flotte forordet av Vigdis Hjorth. Og en hærskare gode kritikker fra den tida den ble utgitt. Men jeg må innrømme at jeg ikke ble særlig revet med. Kanskje jeg hadde for store forventninger? Vi har lest boka i lesesirkelen vår, men har ikke hatt møte for å diskutere den enda. Er spent på de andres reaksjon.

beathe har også lest boka, og likte den godt.

Forlaget oktober
2014
142 sider
Oversatt av Merete Alfsen
Bokmål
Lest som eBokBib

1 kommentar:

  1. Da jeg oppdaget at du hadde lest denne boka, ble jeg kjempenysgjerrig på hva du syntes. :-)

    Så synd at du ikke ble revet med av historien! Jeg leste boka da den kom ut i 2014 (og har også blogget om den), og jeg ble så begeistret for humoren, det elegante språket, fortellergrepet, mystikken rundt jentene ... Har nesten lyst til å lese den om igjen, kjenner jeg.

    SvarSlett