mandag 20. mars 2017

Cilla & Rolf Børjlind: Sov du vesle spire


Jeg har tidligere lest Svart daggry av Cilla og Rolf Børjlind, en krim som var drivende full av spenning. 

Dette er, som de forrige bøkene, en skikkelig samfunnskrim, grusom og spennende. Aktuelt som søren, med flyktningebarn og ovegrep, grove overgrep. Her handler det om kroppsdelstyveri, og drap.

Den hjemløse og delvis rusavhengige Muriel finner en gråtende lita jente på gata. Jenta er fra Nigeria og heter Folami. Muriel tar henne med til en hytte hun ofte låner av en god venn. Men det viser seg at de har mange fiender, og må tilbake til byen, der de søker etter hjelp fra Tom Stilton, som Muriel kjenner fra før. Stilton har nemlig sjøl vært i gatemiljøet en periode. Men nå er han nettopp engasjert av kriminalførstebetjent Mette Olsãter i en drapssak der en liten gutt er blitt funnet drept på brutalt vis. 

Tom Stilton arbeider sammen med etterforsker Olivia Rønning, og da hun ser et smykke som Folami har rundt halsen, kjenner hun dette fra den døde gutten, og skjønner at saka har større omfang enn de trodde. Den fører dem til Bucurestis kloakk, på jakt etter en brutal og rå liga som driver med organsalg.

Midt i all elendigheten finner vi små innslag av varme og kjærlighet, som da gatejenta Muriel synger godnattsang til den vesle flyktningejenta; Sov du vesle spire. Men stort sett er det en skremmende og neglebitende historie vi får lagt fram. Og den er godt skrevet av ekteparet Bjørlind. De er direkte på sak og legger ikke mye imellom når de presenterer dramaet. 
Da jeg begynte å lese, skjønte jeg ikke helt innledningen til boka, men den fikk en finurlig og bra oppreisning som var helt på sin plass. Bra! Kan bare si at slik krim leser jeg mer av.

Regner med at denne boka blir TV-serie også, som Springflo. (Skulle gjerne sett den).

Gyldendal
2017
431 sider
Oversatt av Kjell Jørgen Holbye
Bokmål

1 kommentar:

  1. Denne har jeg også lest, og er enig med deg at det er knallbra, og gir mersmak :)

    SvarSlett