søndag 19. mars 2017

Nora Aschim: Unngå øyekontakt (Dikt)Jeg leser alltid litt av de unge debutantene hvert år, og nå fant jeg denne på eBokBib. En trasig historie om en ung jente som går med sjølmordstanker. Det triste er at sjølmord er blant de hyppigste dødsårsakene blant ungdom og unge mennesker. Og mange går med tanker om sjølmord. Problemene blir så store at de unge ikke klarer å hanskes med dem. Det kan være kjærlighetsbrudd, familiekonflikter, stryk på eksamen, følelse av å bli utestengt. Som regel handler det om sårbarhet og det å føle seg alene om tankene og følelsene.
I denne diktsamlinga er det en ung jente som vil ønske oss velkommen inn i livet sitt, de siste dagene hun har igjen:

Willkommen
bienvenue
welcome
til makabaret
Velkommen til 
de siste dagene

Hun vet ikke helt hvem hun er, har ikke funnet seg sjøl:

Det står en dame, ei jente
i speilet
som kanskje er meg
vi treffes nå og da
hilser, nikker
har lite å snakke om

Hun har ønsker, noe som burde være et håp for henne. Men har hun allerede gitt opp?

Vil forelske meg
få mann og barn
kjøpe hus
stelle plantene i hagen
puste med magen
leve lenge

Og hun ser det som lever rundt seg :

solstrålen, bølgene
den lille roen
myggen flyr forbi
uten å sette seg

Men så er nedturene der, tungsinnet:

Trenger kongens garde
til å dra meg opp
av senga
trenger kongen
for å få på meg strømpebuksa

Og behovet for nærhet:

Grusen skraper opp
ansiktet idet
noen dytter meg
over ende
de aner ikke
hvor lenge det er
siden jeg har hatt
kroppskontakt.

Dette kan ikke bli anna en trist og vondt. Sårt og vondt å lese. Men forfatteren har klart å få følelsene ned på papiret, noe mange burde gjøre. Det å skrive ut følelser er terapi i seg sjøl. 

Det er en 18-åring som skriver, og det vanskelig å ikke tenke at hun har vært innom tunge tanker sjøl. Og naturligvis har hun det. For dette tror jeg er noe de fleste ungdommer har vært inne på, men heldigvis ikke i så stor grad at de planlegger sjølmord. Det er ikke lett å være ung, det har vel de fleste av oss kunne bekrefte. Ikke bare i dag, men også da jeg var ung.


beathe har også lest og likt boka.


Flamme forlag
2017
135 sider
Bokmål

2 kommentarer:

  1. Jeg har akkurat lest et dikt, og funnet ut at jeg ikke egner meg til diktlesning. Så at Beathe leser denne nå, så det var artig at du hadde skrevet om den i dag.

    SvarSlett
  2. "Det er en 18-åring som skriver, og det vanskelig å ikke tenke at hun har vært innom tunge tanker sjøl. Og naturligvis har hun det." Samtidig skriver hun på en måte som en skulle tro hun hadde levd mange flere år enn de 18 årene skulle tilsi - veldig bra gjort syntes jeg! Ja, dette var vondt men glad jeg har lest den for forfatteren har utvilsomt et stort talent. Tusen takk for link :)

    SvarSlett