torsdag 9. mars 2017

Elena Ferrante: Svikne dagar (Roman)

Svikne dagar er Ferrantes andre roman. Den kom ut i 2002, før Napolikvartetten vart skriven. Dette er ei utruleg sterk historie om eit samlivsbrudd, så full av fortviling og mismot at ein får lyst til å gråte. Det handlar om Olga, 38 år. Etter 12 år saman, trur ho at ho er trygt gift med mannen sin, men ein dag fortel han at han vil flytte ut.  Her sitt ho att med to små barn og hund. Ho trur at dette berre er eit lite blaff av meiningsløyse, og er sikker på at han kjem attende. Da ho skjønar at han aldri vil kome att, og at han har ei ny og yngre dame, fell heile verda i grus. Olga mister fotfestet, heile identiteten sin. Ho er såra til det inste, sjalu og irrasjonell i alt ho gjer. Ei knust kvinne som mister all kontroll.
Dette er tøff lesnad. Eg satt på hytta og las, og klarte ikkje å slutte før eg vart ferdig,  noko som førte til at held på å miste toget til Trondheim. Eg vart like opphengd i skrivemåte og innhald som i dei andre bøkene til Ferrante. Ho er ein meistar til å skrive om kjensler, vakre og fine, brutale og ubarmhjertige. Denne boka kjem eg ikkje til å gløyme med det første. Og det er fleire bøker i vente, da ho har skrive iallefall to til før Napolibøkene. 

Kristin Sørsdal er som vanleg berre god, treffande oversett ho boka til eit vakkert nynorsk. No ser eg fram til Ferrante-kveld på biblioteket i Trondheim i neste veke, der Sørsdal held foredraget.

Fleire som har lese boka: reading-randi 

Samlaget
2017 (skrive i 2002)
220 sider
Oversett av Kristin Sørsdal
Nynorsk
Lånt av ei søster

5 kommentarer:

 1. Hei, jeg viste ikke at denne var skrevet i 2002.
  Jeg ble helt oppslukt av den boka, jeg hørte den som lydbok med nordlandsdialekt. Fantastisk bra!
  Hun bruker ord og setninger så kvasse så skjærer en i hjertet. Så suggurerende at man sittet lamslått til bake.
  Den var i mitt hode lenge, jeg tror det gikk en uke før jeg startet på noen ny bok.
  Ha en flott dag

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei!
   Jeg prøvde meg på lydboka i går faktisk, men jeg fant virkelig ikke tonen med Gjertrud Gynde som leser så den er allerede levert tilbake på biblioteket. Mulig jeg gav opp for lett, men jeg har slett ikke tenkt å gi opp BOKA- jeg satte meg på venteliste med en gang jeg resignerte ove lydboka ;o)
   Egentlig er jeg litt overraska over at jeg regagerte som jeg gjorde på innlesinga, for jeg har så absolutt hatt sansen for andre bøker hun har lest inn (husker i hvert fall et par av Herbjørg Vassmo). Det var noe med at det nynorske forsvant i det nordlandske her, trr jeg...

   Slett
 2. Personlig og vakker omtale Åslaug, ser ut som denne gjorde inntrykk på oss, jeg linker til deg.

  SvarSlett
  Svar
  1. Linker til deg også. Vet iallefall at jeg skal lese flere tidligere bøker av Ferrante.

   Slett
  2. (Var nettopp i bloggen min for å linke på noen flere på denne - merket at linken din til meg ikke var komplett.)

   Slett