fredag 10. mars 2017

Gøhril Gabrielsen: Unevnelige hendelser (Roman)En ung kvinne vender tilbake til barndomsøya nordpå, etter femten års fravær. Hun var på internatskole, da hun fikk fikk beskjed om at faren hadde tatt livet av mora og deretter seg sjøl. Nå har hun har et sterkt ønske om  å finne ut hva som egentlig hendte og hvorfor. 
Hun flytter inn i barndomshjemmet som har stått tomt siden tragedien. Hun prøver å gå inn i foreldrenes tanker og liv, legger seg i morens seng, kler seg med hennes klær. Hun identifiserer seg etter hvert så sterkt med mora, at hun går helt inn i hennes skjebne.
Det er en sterk og fascinerende historie, der en veksler mellom fortida, den gangen foreldrene levde, og nåtida, der vi etter hvert gradvis finner ut hva som skjedde for femten år siden. Det er forferdelig for et barn å miste foreldrene sine på en så brutal måte, og den unge kvinna oppsøker mennesker som hun mener bør kjenne sannheten om det som skjedde den gang. Men det viser seg å ikke være så lett å komme inn på folk, da for bygdefolket er dette blitt en "unevnelig historie" som det ikke snakkes om lenger. De trekker seg tilbake, og blir nærmest fiendtlige overfor hennes søken etter informasjon. Jeg fikk helt vondt av henne, og fikk problemer med å skjønne hvorfor voksne mennesker kunne bli så avvisende. Men det mye omtalte "bygdedyret" dukker vel lett fram når det handler om at noen bryter inn og endrer på den trygge hverdagen, og til og med bryter inn i et forhold som har bestått lenge. Sjalusi og eiendomsrett er farlig, og til om med dødelig.

"Unevnelige hendelser" er ei sterk bok om sorg og om det å forsone seg med fortida. Jeg las "Din alltid", utgitt i 2015, og ser at hun også har gitt ut et par romaner til. Begge de to bøkene jeg har lest har karakter. Hun veksler mellom konkrete hendelser og drømmeaktige fantasier på en måte som gir romanene hennes spenning og framdrift.

Jeg syns dette var svært gripende og spennende, en bra roman om vanskelige følelser,motgang og  oppgjør. Det samme må jeg si om "Din alltid", som jeg likte hakket bedre. Kanskje jeg bør lese de som ligger mellom disse to, for Gøhril Gabrielsen er en forfatter å legge merke til.

Aschehoug
2006
242 sider
Bokmål
Lest som eBokBib

1 kommentar:

  1. Din alltid var jo glimrende! Merker at jeg blir dradd mot coveret på denne boken, så kanskje den får plass i lesehaugen min :)

    SvarSlett