mandag 17. april 2017

Eirik Husby Sæther: Det blå barnet (Krim)


Forfatteren har tidligere skrevet Judaskyssset, med politietterforsker Mikael Wulf, og Det blå barnet er hans andre bok med samme etterforsker. Litt spent på den, da Judaskysset ikke helt falt i min smak. Den andre boka handler om hvordan et drap ødelegger morderen, og også hans etterkommere. Politietterforsker Mikael Wulf plasserer moren på lukket avdeling da hun lider av Alzheimers. Hun snakker ofte forvirrende om det blå barnet. Da han kommer på et av de første besøkene til moren, forteller hun at det er blod på puten hennes. Det må være fra den tidligere pasienten. Mikael har tilgang til likkjelleren på Ullevål sykehus, og der finner han ut at hun ble brutalt myrdet. Nå begynner etterforskningen av drapet, sammen med politietterforsker Haraldsen og fotograf-kjæresten Katrine, som venter barn.

Mikael er opptatt av slektshistorien sin, og morens gjentatta historie om det blå barnet får han til å søke mer informasjon om hvem dette barnet var. 
Boka er delt inn i nåtid og fortid, der vi blir kjent med miljøet rundt fabrikkene ved Akerselva først på 1900-tallet. Et barn blir funnet i elva, og vi følger kvinnene ved spinneriet og de harde arbeidsdagene deres på nært hold. Her utvikles det hevn og hat, og utspekulerte metoder for å overleve. Vi får etter hvert et godt innblikk i Mikaels familiehistorie, som har vært både vond og vanskelig. 

Dette er en realistisk, historisk krim med mange mystiske saker innflettet. Grov barnemishandling og store samfunnsforskjeller er gripende beskrevet, uten at det er utbrodert. Mye spenning og dramatikk. Jeg syns Eirik Husby Sæther skriver engasjerende og godt, uten å overdrive, og det er ikke å unngå at en blir revet med i historien. Denne romanen likte jeg godt. 

artemisiasverden ved Anita har også lest boka.

Cappelen Damm
2017
253 sider
Lest som eBokBib

1 kommentar:

  1. Kult! Denne leste jeg også påska, tenker å blogge om den i kveld eller senere. Likte boka godt, spesielt historien fra gamle Oslo med Bodil og Frøydis.

    SvarSlett