lørdag 15. april 2017

Mette Winge: Novemberlys (Krim) Bokhyllelesing april 2017

I april skal vi lese ei skandinavisk bok skrevet mellom 1945 - 1990. Jeg valgte da en krim skrevet av danske Mette Winge, født 1937. Hun er blitt kalt en gammeldags, moderne forfatter. Hun har skrevet uttallige historiske og nyere kjærlighetsromaner, krim og barnebøker. Jeg har lest boka på dansk. 

Bokas tittel er Novemberlys, men undertittelen er En klunketidsroman  Måtte ta en tur på nettet for å finne ut hva det betyr, og sakser her fra Wikipedia:

"Klunketiden er en populær betegnelse for stilperioden historicisme. Nærmere bestemt dækker begrebet de to sidste tiår i 1800-tallet ca. 1880-1900, hvor klunker, der er en kugle med en kvast, var et yndet possement på de fleste af de polstrede møbler. Perioden kaldes også til tider for Victoriatiden i oversatte bøger, som i England regnes fra 1837-1901, hvor Dronning Victoria regerede.
Udtrykket er kendt fra Otto Rungs erindringsbog "Fra min Klunketid". Bogen ".. giver et straalende, men ikke just noget elskværdigt Billede af Klunketiden, Christian den Niendes København, med Standsforskel, Fyfinhed, mærkelige sociale Indretninger og mærkelige, men aldrig kedelige Mennesker."[1]"
Efter Victoriansk tid og Klunketiden kom den Edwardianske periode."


Handlingen er fra København sist på 1880-tallet. Det er stor aktivitet i byen og økonomisk oppblomstring. Det bygges monumentale bygg, men det er også mye svindel, utukt og hykleri. Her er store sosiale forkjeller. 
Både herskap og tjenere pøver å vise seg utad på beste måte, men da en ung mann blir myrdet, slår fasaden sprekker på flere hold.

Politiinspektør Johannes Krogh settes på saken, og en nitid etterforskning settes igang. Krogh er en typisk gammeldags detektiv, som bor hjemme hos sin mor. Kjæresten har forlatt ham for en annen, og han lider under dette.  Han har mange tråder som skal nøstes opp, da det er et stort persongalleri i romanen. Her er mange gode beskrivelser av dagliglivet i København, så vi får et fint innblikk i hvordan folk levde på slutten av 1800-tallet. Dette er både en historisk roman og en krimroman.

Dette er andre påskekrimen i år,og en helt annen type enn den forrige. Har planlagt å lese flere, og mange av dem ligger klar på biblioteket når jeg kommer hjem, så det blir nok krim en stund utover etter påske også. 

Samleren
1990
253 sider
Dansk
Lånt på biblioteket


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar