mandag 10. april 2017

Gunnar F. Klinge: Alma Mater (Krim)


Fra forlaget:
Bjørn Falck har sittet bortgjemt på en brakke de siste tre årene. Strippet for lederverv og myndighet har han blitt avspist med enkle rutineoppgaver, etter en krise han gjennomgikk som leder av korrupsjonsenheten på Økokrim. En dag ringer sjefen for Økokrim. Halve politihuset ligger nede med influensa. Politiet har fått et tips om et lik i en fryser og en høytstående akademiker fra Universitetet i Oslo er meldt savnet. Mangelen på mannskap trekker Falck inn i en etterforskning han aldri trodde han skulle bli del av. Som en tenkende satellitt blir han del av teamet som ruller opp en av norgeshistoriens mest intrikate og omseggripende drapssaker, med røtter dypt ned i norsk akademia og den europeiske universitetshistorien. Alma Mater er en krim som handler om grov korrupsjon i universitetsmiljøet. Et høyt spill om makt og store penger som får en dødelige utgang. Det er også den første norske romanen fra akademia skrevet fra et administrativt ståsted.

Dette er en spesiell krim, en krim med mye kunnskap om universitetet, både sør i Europa og i Norge. For lesere med akademisk utdannelse og nysgjerrighet for latinske formuleringer og filosofi, må dette være rett i blinken. Men er du ute en krim med mord, bedrager, svindel og maktmisbruk, har du alle ingrediensene her, så den passer like godt alle krimlesere.


 Her er det et interessant persongalleri, og et bra plott. Politietterforsker Bjørn Falck er intelligent og sympatisk, han klarer å se sammenhenger de andre etterforskerene ikke oppdager. Han får god hjelp av Linda Ruud, en universitetssekretær som har som oppgave å registrerer doktorkandidater. Hun har vært sykemeldt etter at mannen hennes, ansatt ved universitetet, hoppet ned fra et tak for en tid siden. Hun oppdager at en innlevert avhandling består i hovedsak av kritikk mot universitetet, og ønsker å synliggjøre maktmekanismer som har styrt universitetets forvandling de siste tyve år. Et par av komitemedlemmene vil underkjenne avhandlingen, en av de vil føre den fram mot disputas. Men så blir noen av de involverte funnet døde, og avhandlingen blir plutselig umulig å oppdrive. slettet fra alle databaser. Linda kan ikke godta dette, og tar derfopr kontakt med Bjørn Falck.


Årets første påskekrim ble kanskje ikke den mest spennende krimen jeg har lest, men en pluss for originalitet. Jeg plasserer den midt på treet. 


Vigmostad/Bjørke
2017
272 sider
Leseeksemplar

2 kommentarer:

  1. Kos deg med påske krim...
    og ønsker deg riktig god påske...
    hilsen fra Viola

    SvarSlett