torsdag 20. april 2017

Marcelo Puglia: Brev til Victoria (Roman)


Brev til Victoria er skrevet på spansk og utgitt i Argentina av en forfatter som opprinnelig kommer fra Uruguay, men er bosatt i Brasil. Marcelo Puglia jobber som journalist, forfatter og blogger. Han ble inspirert til å skrive Brev til Victoria etter at han selv ble far. Forfatteren sier om boka: "Dette er ikke en bok om livet, og i hvert fall ikke om døden, det er en bok om tiden."

Det handler om Mauricio, som er journalist og blogger. Han lever sammen med Gabriela, og de har nettopp fått en liten datter, Victoria. Nå har han fått vite at han har fått sparken fra jobben, da bedriften ikke klarer seg i konkurransen innenfor media. Samtidig har han vært på den årlige legesjekken, og får beskjeden om at han har fått en ondartet hjernesvulst, og kan leve bare et halvt år. Dette er en grusom beskjed for en mann på 40 år, med nystartet familieliv. 
Mauricio setter opp en liste over ønsker han vil prøve å få gjennomført, tolv punkt. Han vil skrive brev til sin lille datter, der han forteller om alt som skjer og hva han tenker. Han planlegger et brev om dagen i den tida han har igjen. Andre punkt er at han ønsker å gifte seg med Gabriela, han ønsker å høre Paul McCartney, og synge sammen med ham. Han må fortsette å skrive blogg, for å ha faste inntekter til familien. Han vil redde et liv, (insekter teller også), han vil dø med verdighet.  

Dette er virkelig en sterk og rørende historie. Bevene til Victoria er full av ømhet og ekte kjærlighet. Men mot slutten blir det en del saker som for meg ble uvirkelige og oversentimentale. Jeg syns også at historien om Mario og søsknene ikke passer inn. Jeg lette lenge etter en sammenheng, og da den kom ble den ikke virkelighetstro. 

Men en roman som ikke kan leses uten at en blir grepet av innholdet. 

Bazar forlag
2017
368 sider
Oversatt av Kaja Rindal Bakkejord
Lånt på biblioteket

2 kommentarer:

 1. Den fikk jeg lyst til å lese.
  Alt av latin-amerikansk som er oversatt til norsk sette meg i en spesiell stemning. Jeg har tre adoptivbarn fra Colombia så jeg prøver å følge litt med for den er ganske unik og ulik norske romaner.

  Takk for tipset.

  SvarSlett
  Svar
  1. Skjønner at bakgrunnen til dine barn fører til interesse for Latin-Amerika. Har lest noen spennende og interessante bøker derfra. Liker særlig bøkene til Isabell Allende og Carolina de Robertis.

   Slett