fredag 12. mai 2017

Helene Larsen: Dømt til å (over)leve (Aspergerinformator)


"Dette er Helene Larsens andre bok og oppfølgeren til selvbiografien "Knapp nok - et jenteliv med Asperger syndrom" som kom i 2015. I denne oppfølgeren er fokuset på livet som tvangsinnlagt i psykiatrien, som kvinne med Asperger syndrom og tilleggsvansker.
Helene har kjempet for å få lov til å dø, men rettsvesenet har dømt henne til å (over)leve, som pasient med kontinuerlig tilsyn, innelåst i psykiatrisk sykehus. Til tross for dette makter Helene å vise oss de små hverdagsgledene hun opplever gjennom å få holde på med interessene sine. Samtidig forteller hun oss om tunge og mørke tanker og betraktninger og om hvordan livet oppleves innenfra hennes unike sinn.
Helenes forfatterstil er poetisk, selv når hun skriver prosa. I denne boken får hun vist flere av sine kunstneriske og kreative sider, i tillegg til vakker prosa inneholder boken flere dikt hun har skrevet, samt en rekke tankevekkende, gripende og utrolig vakre fotografier hun selv har skapt. Å fotografere de spesielle dukkene hun samler på, er en av Helenes sterke interesser og bildene viser med all tydelighet at her har vi med en ekte kunstnersjel å gjøre."

Dette er en bok du kommer til å ha i tankene lenge etter at du har lest den. Iallefall har jeg det. En sterk bok fra en ung jente som har stor evne til å fortelle om hvordan hun lever i hverdagen. En hverdag som langt fra er slik de fleste av oss har det. En ung jente som kjemper for å ha livsverdi. Og det har hun på en måte funnet, gjennom det å kunne skrive om hvordan hun opplever å leve på siden av A4, som hun selv uttrykker det.

Jeg har en søster som har levd med anorexia i mange år, og har et barnebarn med diagnosen autisme. Jeg vet mye om det Helene snakker om, men ble ekstra beriket etter å lest denne boka. Må bare si tusen takk til forfatteren som slipper oss inn i tankene sine på denne måten.

Anbefaler boka til de som ønsker å vite mer om Asperger syndrom og komplikasjoner som kan komme i tillegg til denne diagnosen.

SPISS forlag
2017
247 sider
Leseeksemplar

2 kommentarer:

  1. Så spennende, denne eller den forrige boken har jeg ikke hørt om. Har lest både romaner og sakprosa om asperger og synes det er veldig interessant :) Ha en strålende lørdag Åslaug :)

    SvarSlett
  2. Denne skal jeg notere meg, den høres bra ut. Flott med slike bøker som er selvbiografisk. Takk for tipset!

    SvarSlett