mandag 8. mai 2017

Jennifer Niven: Fordi du ser meg (Ungdomsroman)I denne ungdomsromanen møter vi de to tenåringene Libby og Jack. To ungdommer med krevende utfordringer av helt ulik art. 


Libby mistet moren da hun var ti år, noe som førte til at hun isolerte seg hjemme og bare spiste. Hun ble enormt stor, og hun ble kjent for alle da hun måtte berges ut av huset med heisekran, noe som havnet på YouTube. Dette førte til at hun fikk hjelp for å gå ned i vekt, men er nå fremdeles 85 kg for mye. Nå skal hun begynne på skolen igjen, etter lang tids opphold. Hun prøver å motivere seg sjøl så godt som mulig ved å gjenta inni seg: " Du hører til her like mye som alle andre. Ingen vet hvem du er. Ingen bryr seg. Dette fikser du, jente. Ikke ta helt av, men jeg tror du fikser det."

Jack lider av ansiktsblindhet, prosopagnosi, en lidelse som gjør at han ikke kan kjenne igjen personer, ikke egen familie, ikke seg sjøl engang! Dette er svært slitsomt i hverdagen, og han har aldri fortalt om lidelsen til noen, ikke en gang familien.

På skolen blir Jack med på en krenkende mobbesak mot den feite Libby, godt drevet framover av de andre guttene.  Libby reagerer med å slå han ned, da hun har opparbeidet seg sterke krefter. Begge havner på rektors kontor, og blir straffet med å delta i samtalegrupper, og i praktisk arbeid ved skolen. Dette fører til at de etter hvert blir godt kjent, forhistoriene deres kommer fram litt etter litt, og de klarer begge å åpne seg med sine problemer. 

Boka er bygd opp av korte kapitler, som veksler mellom Libby og Jacks syn på sakene som skjer. Jack skriver punktvise oppsummeringer, som f.eks. Mitt livs fem pinligste øyeblikk, eller Hva jeg risikerer å miste hvis jeg ber vennene mine dra til helvete.  Libby skriver "flygebladet" "Du er ønsket". Som leser lever du deg inn i historien til de to ungdommene, og ønsker at alt skal gå godt for dem. En lettlest og god bok, som var en fryd å lese. 

Forfatteren skriver i etterordet at hun slet med overvekt i oppveksten, og hun har et familiemedlem med prosopangnosi, noe som har vært grunnlaget for å skrive denne ungdomsromanen. Dette gjør romanen ekstra realistisk og troverdig. 

Vigmostad/Bjørke
2017
408 sider
Oversatt av Eli-Ann Tandberg
Leseeksemplar

2 kommentarer:

  1. Fin omtale. Denne har jeg sett bilder av overalt på Instagram, og har lenge gledet til å lese den. Nå gleder jeg meg enda mer etter å ha lest omtalen din.

    SvarSlett
    Svar
    1. Så bra! Fint at vi bloggere kan gi tips om bøker vi liker til andre boklesere.

      Slett