onsdag 3. mai 2017

Lisa Strømme: Malerens muse (Roman)


Dette var virkelig en bok etter min smak. Elsker å lese om kjente kunstnere, og da jeg fant en roman med Edvard Munch i hovedrollen, var jeg fanget. Romanen er en blanding av virkelighet og fiksjon, godt levert av den engelske forfatteren Lisa Strømme, bosatt i Norge.

Vi er i Åsgårdstrand i 1893. Kristianias velstående familier fyller husene i den lille byen når sommeren kommer. Blant sommergjestene er mange kunstnere, blant anna Hans Heyerdahl, som malte Jordbærpiken, og Edvard Munch. Bokas forteller og jegperson er hun som satt modell til Jordbærpiken, Johanne. Hun er fiktiv, men en viktig formidler av historien. Kretsen av bohemer forarger det lille småbysamfunnet, og særlig er den "gale" og eksentriske Munch lite populær. Bildene hans er for utfordrende og "sære, og barna blir holdt unna både mannen og kunsten hans.

Johanne får jobb som hushjelp hos familien Ihlen denne sommeren, Der møter hun den  jevnaldrende datteren Tullik, en rødhåret, livlig jente. Hun er hodestups forelsket i Munch, noe ingen må vite noe om. Johanne blir derfor hennes medsammensvorne når hun smyger seg til Munchs hage om kveldene. Munch innvier Johanne i fargenes makt, og gir henne den lille boken Fargelære, skrevet av Johann Wolfgang von Goethe.  Han inspirere henne til å male ut fra følelsene mer enn det hun ser.

Tulliks fascinasjon for Munch er altoverskyggende. Hun drømmer om ekteskap, og fylt av begjær benytter hun alle anledninger til å komme nær ham. Forholdet deres er svært lidenskapelig, men ikke likeverdig. Hun gir alt, mens han tar imot og gir når det passer han, for han setter kunsten over alt, foran kjærligheten og hensynet til andre mennsker. Men han elsker å tegne og male henne, og hun fyller et hemmelig rom med maleriene hun får overrakt fra Munch.

Romanen begynner hvert kapittel med en beskrivelse om en farge eller en maleteknikk fra Gothes Fargelære. Nydelig. Og Johannes tanker og følelser beskrives i farger. Alt blir så virkelig og sterkt. Men samtidig skriver Lisa Strømme på en svært stillferdig måte, slik at disse kontrastene gjør at boka blir en opplevelse å lese.

Edvard Munch blir framstilt slik at vi kan se mennesket bak den skarpe og dystre maska han viser utad. Den "halvgale" mannen som skremmer så mange er levendegjort på en troverdig måte. Og beskrivelsene av maleriene hans er nydelig gjort. Jeg kunne se de foran meg og gjenkjenne dem fra utstillinger og bøker. Vi opplever vekslingen mellom hverdagen i Åsgårdstrand og Munchs fargerike palett, og det er blant anna en flott opplevelse og være med på framstillinga av Skrik, slik Johanne opplever det. Jeg kunne skrevet mye mer om denne boka, som fascinerte meg sterkt, men ønsker ikke å røpe for mye. Jeg las boka på hytta i helga, der jeg og to venninner hadde malehelg. Og mens vi malte måtte jeg ta fram boka og sitere fra de fantastiske beskrivelsene av hvordan sterke følelser ble beskrevet med farger.
En nydelig bok som er verdt å lese, for de som er interessert i kunst og alle andre.
Andre som har skrevet om boka er ellikken.


Harper Collins Nordic
2017
Oversatt av Jarle Tollefsrud
348 sider
Bokmål
Leseeksemplar

7 kommentarer:

 1. Takk for inspirasjon. Boken kommer 13. juni til butikken
  på tysk språk... jeg leser. I Paris vi så i museet Edvard Munch bilder :-)) Vi så Munch 150 i Oslo utstilling fra nasjonalgalleriet og Munch-museet 2013. Jeg eier en publikasjon for utstillingen. Jeg ser frem til boken. Takk.
  Så vakker at du hadde muligheten for en kort tid i Paris for å leve. Datter min er franske lærere og hadde arbeide noen tid i Frankrike, så jeg hadde fantastisk tour guide :-)) Vi hadde så fantastisk og hyggelig var med barnebarn.
  Ha riktig god dag... i dag solen her... jeg tar en stor tur i skogen 10 km - rundtur - mange blomster blomstring i naturen.
  Klem fra meg

  SvarSlett
  Svar
  1. Du kan glede deg til å lese boka, og kjenne igjen maleriene du har sett på utstillingene!

   Slett
 2. Denne har jeg bestilt på klikk og hent, men ikke fått beskjed om at jeg kan komme å hente enda. Etter besøket på Munch museet gleder jeg meg ekstra til å lese den. Flott omtale Åslaug!

  SvarSlett
 3. Gleder meg over at du likte den så godt, for jeg har den liggende og skal "spare" den litt. Må bare å se Knausgårds Munch utstilling.

  SvarSlett
 4. Skriver under på denne! Forøvrig et veldig godt innlegg:-)

  Oppdaget til min forfjamselse at jeg helt glemte å skrive om alle fargene i mitt eget innlegg. Alle beskrivelsene ut i fra farger kunne fort ha blitt fargeløst (...) og påtatt, men tvert imot- det var virkelig godt og smidig gjennomført.

  SvarSlett
  Svar
  1. Er så enig med deg. Syns forfatteren virkelig har gjort dette til en vakker og lesverdig bok.

   Slett
 5. Denne har jeg på vent, må få lest den snart.:) Den pirker i meg.

  SvarSlett