torsdag 22. juni 2017

Sissel Værøyvik: Hannahs brev (Roman)


Dette er historien om to kvinner som lever på ulike tidspunkt, men som føres sammen på grunn av tilfeldigheter. Billie er 42 år, og etter en rideulykke og en stor sorg, flytter hun tilbake til barndomshjemmet i New York. Hun sitter i rullestol, men klarer etter hvert å bevege seg ved hjelp av krykker. Her finner hun et skrin med brev som hun hadde gjemt, med kjærlighetsbrevene fra Henry, som dro til Vietnam. Men nå ligger det også andre brev i skrinet, undertegnet H. krigen. Hun må finne ut hvem denne H er og hvorfor brevene ligger her. 
Hannah er en jødisk jente fra Slovakia som ble sendt til Norge da krigen brøt ut. Senere kom hun til Sverige, og slapp unna nazistenens grep. Der møter hun Rakel, en annen jente fra Slovakia, og de holder sammen i tida framover. (Det er nok denne Rakel vi leser om i Rakels bok). Hannahs far var lege, bosatt i Bratislava, og både han, kona og den lille broren forsvant under krigen. Hun vet at foreldrene ikke overlevde, men den lille broren hører hun ingenting om. Letingen etter broren blir hennes store livsoppgave. I 1958 drar hun til New York. Hun elsker å synge, og har en drøm om å kunne gjøre karriere i USA. Men ingenting blir slik hun trodde, og etter skuffelser og svik reiser hun to år senere tilbake til Europa, der letingen etter broren Karl fortsetter. Hun havner i kunstnermiljøet i Bratislava, men Tsjekkoslovakia er på denne tida et land kontrollert av streng sensur, så livet er ikke enkelt. Men hun klarer ikke å oppgi håpet om å finne Karl, så hun blir. 
Midt i historien om de to kvinnene møter vi Patti. En tolv år gammel jente som bor i samme trappeoppgang som Billie. Hun og Billie blir etter hvert venner, sjøl om Billie er tilbakeholden i begynnelsen. Men den nysgjerrige og åpne Patti, som sliter med skyldfølelse, blir en "døråpner" for Billie i forhold til hennes egne problemer.  
Dette er en nydelig historie som beveget meg sterkt. Vi møter mennesker som har opplevd grusomme hendelser og tap, og som sliter med å akseptere dette og komme seg videre i livet. Men vennskap og kjærlighet styrker samhold, og åpner dører. 
Jeg likte Rakels bok veldig godt, og syns at Sissel Værøyvik har klart å skape en ny fengslende beretning i denne boka. Jeg håper jeg får lese mange nye romaner av denne flotte forfatteren i åra framover!.

Gyldendal
2017
346 sider
Bokmål
Leseeksemplar

3 kommentarer:

 1. Jeg likte også denne boka veldig godt. Rakels bok har jeg allerde vært å hentet på biblioteket.
  Er det den samme Rakel som i Hannahs bok?
  Bygger den på den samme historien?

  Jeg likte så godt tonen og stilen hun fortalte historien på, den krøp under huden min. Det lille kunststykket med den 12 år gamle jenta satte også ting i et flott perspektiv. En forfatter jeg ønsker å lese mer av...

  SvarSlett
 2. Jeg likte hennes forrige bok veldig godt, så jeg burde kastet meg over denne, men du vet så mange bøker så liten tid, så jeg må være streng med meg selv :)

  SvarSlett
 3. Jeg håper denne skal komme til meg i posten. Jeg så på den på jobb og den virket aldeles nydelig :-) Det er godt du skriver at det var riktig, da gleder jeg meg enda mer!

  SvarSlett